DIY

DIY: Sy om dina påslakan till babyn

Den som någon gång tänkt köpa sängkläder till baby har säkert märkt att detta är lite krångligt. Det skall vara olika storlekar för vagga, vagn och spjälsäng, och i vissa affärer stämmer måtten inte alls överens med det som är standarden idag. Dessa små påslakanset kostar dessutom lika mycket som till en vuxen. Lösning: sy om något av dina egna bäddset –  väldigt enkelt om du bara har en symaskin!

Fördelarna med detta är många. Du sparar ca 300-400 kronor per set. Ofta har flera vuxenset hemma som nästan aldrig används, och att ta vara på det man har hemma istället för att köpa nytt är det mest miljövänliga alternativet som finns. Eftersom tygerna förmodligen är tvättade en hel del gånger, är eventuell överskottsfärg och andra ämnen som kan finnas i nya tyger borttvättade. Tyget är dessutom inte lika stelt som ett helt nytt påslakan kan vara, och du får också ett set som passar perfekt till täcket och kudden. Dessutom är det roligt och en väldigt bra övning om man inte har sytt så mycket tidigare. Detta klarar alla som haft syslöjd i skolan!

Du behöver

 • Påslakan och örngott
 • Symaskin
 • Tråd i passande färg
 • Nålar
 • Måttband eller tumstock
 • Sax
 • Strykjärn

Babypåslakan1
Ett skönt påslakan i bäckebölja som skall förminskas till 100×130 cm. Ihopnålat en bit ifrån täckets kant – en generös storlek minskar risken för att misstag syns när täcket är istoppat.

Gör såhär:

 1. Vänd påslakan och örngott ut och in. Stryk så att sömmarna hamnar rätt ute i kanterna, ofta har sängkläderna förskjutit sig lite. Tänk på att man inte skall stryka på bäckebölja-tyger. Då får man nöja sig med att räta ut tyget så gott det går ändå, till exempel med hjälp av att spraya lite vatten på tyget.
 2. Lägg tygerna plant. Lägg täcket ovanpå påslakanet med täckets nederkant längs med den änden som man stoppar in täcket i på påslakanet. Nåla längs med den långsida och den korttsida som behöver nya sömmar. Lägg till ett par cm så vet du att påslakanet inte blir för litet. Du har dessutom extra utrymme om du skulle råka sy lite snett. Om du vill – kontrollmät, men ofta kan de fabrikssydda påslakanen vara lite sneda från början, så lita på ditt ögonmått att det blir bra. Stoppa in kudden i det ut och in-vända örngottet. Lägg till någon cm och nåla. Tänk på att nåla på rätt sida, så att du sparar själva öppningen till örngottet. Ta ur kudden igen.
 3. Klipp bort överskottstyg så att det inte är i vägen när du syr, lämna några cm så du har utrymme för snedsteg.
 4. Om mönstret på tyget inte gör det enkelt att sy rakt kan det vara en god idé att rita ut var du skall sy.
 5. Sy med raksöm.
 6. Klipp bort överskottstyget, lämna 0,5-1 cm. Klipp bort alla lösa trådar.
 7. Nu är det dax att justera hålet för påslakanet så att det blir mindre och hamnar i mitten. Lättast är att vika påslakanet dubbelt. Då ser du varifrån du skall nåla för att hålet skall bli centrerat. Alla påslakan är olika, somliga har denna söm på insidan, andra på utsidan. Vräng alltså påslakanet rätt innan du nålar och syr, om den tidigare sömmen är gjord på rätan.
 8. Sy med raksöm, fortsätt helt enkelt på samma söm som fanns innan.
 9. Vräng rätt påslakan och örngott.
 10. Beundra ditt verk för nu är det klart!

Babypåslakanset
Nu är bäddsetet färdigt och får ligga i mangelkorgen i väntan på spjälsäng och bebis.

Tips
För att hålla sömnaden enkel valde jag att inte öppna hörnen i ovankant. Om man tycker att det är svårt att få i täcket utan dessa hål – vräng påslakanet. Stoppa in armarna i mittenhålet. Med en hand i varje hörn där småhålen skulle ha funnits, ta tag i hörnen på täckets ena kortsida. Vräng rätt täcket medan du håller hörnen på plats.

Tyget som blir över kan exempelvis användas till att sy ett extra örngott, till att sy lapptäcke eller att använda som städtrasor. På något sätt har man alltid användning för tyg så släng det inte i soporna. Om du skall sy klädesplagg är lakanstyg dessutom perfekt att sy provplagg i innan man tar till det ”riktiga” tyget!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s