Hem & Trädgård

Magdas kompostskola del 2

Det är relativt enkelt att få en trädgårdskompost att fungera tillfredsställande, det tar cirka ett år för materialet att multna men man råkar sällan ut för stora svårigheter. Nästa nivå inom kompostering är att starta en hushållskompost. Den stora skillnaden är att i en hushållskompost slänger man i huvudsak rester från köket. Man utnyttjar dock microorganismer och maskar effektivare och får ett snabbare förlopp på komposteringen. Det som är nödvändigt för en hushållskompost är en sluten behållare som är ogenomtränglig för råttor och fåglar. Det är en fördel om den är isolerad för att komposteringen ska fortsätta när det blir kallt, men blir det en kall vinter är det nästan omöjligt att hindra den från att frysa. Själva processen är samma i all kompostering, men i hushållskomposten är det svårare att hålla en bra balans mellan kol o kväve. Det är en konstgjord miljö som vi själva måste balansera. Till hjälp får man använda kompostströ eller annat torrt kolrikt material, tex såg eller kutterspån. Man behöver också tillföra syre, en hushållskompost behöver blandas varje gång man tillför material och strö. Om man bara fyller en sluten behållare med matavfall så ruttnar det garanterat.

DSC_0536

 

Det finns en del behållare för hushållskompostering på marknaden, det går att läsa tester och användaråsikter på nätet. Är man händig kan man bygga en själv. När man ska starta igång sin hushållskompost är det bra att lägga torra växtdelar, från tex vissna perenner, i botten. En genväg för att komma igång är att hämta några liter pågående kompost från en annan hushållskompost. Har man inte tillgång till det går det bra från trädgårdskomposten. Det finns kompostaktivator att köpa på påse, kan vara bra om det är svårt att komma igång. Det går också att köpa kompostmaskar på nätet. Kompostmasken är en sorts daggmask(se fakta) antingen en lövmask eller en dyngmask. Båda trivs med att leva i komposten. Köp en bok om kompostering, tex ”Kompostboken” eller sök på nätet efter information.

Lycka till!

Fakta daggmaskar: Det finns hundratals olika sorters daggmaskar runt om i världen. I Sverige har vi 15 arter. Den vanligaste är stor daggmask som lever i marken i permanenta gångar. Daggmaskarna är tvåkönade men kan inte para sig med sig själva. Deras jobb i jorden är enastående, de inte bara luftar jorden och bryter ner växtdelar utan de näringsberikar den på samma gång. Daggmaskar far väldigt illa av konstgödsel och bekämpningsmedel, och det är massmord att jordfräsa trädgårdslandet.

Läs också Magdas kompostskola del 1

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s