Mode

Är dina kläder giftiga?

I dagens produktion av kläder används miljö- och hälsofarliga kemikalier både i odlingen eller framställningen av material, såväl som i beredning och färgning av tyget. Det här är ett problem som tyvärr inte blir mindre med tiden trots en ökande medvetenhet samhället kring vår miljö och vår hälsa. Snarare tvärtom. Krav på ökad tillväxt leder till pressade priser i de stora klädkedjornas butiker samtidigt som vi konsumenter ställer högre och högre funktionskrav på kläderna vi köper. Barnens overall ska vara vattentät, varm och enkel att ta på, våra träningskläder får inte lukta illa efter ett svettigt pass och vi vill inte stryka våra kläder i tid och otid.Detox Levi's - Vertical Catwalk

Men någonstans går inte ekvationen ihop. Det finns en gräns för hur låga priserna kan bli. Resultatet av butikens låga priser blir riktigt dåliga arbetsvillkor för arbetarna på bomullsfälten och i syfabriken samt leder ökade halter av gifter i odling och produktion. Gifterna i odlingen håller, på det enklaste och billigaste sättet, ohyran borta och i produktionen är det också de giftiga färgerna och tygbehandlingarna som är billigast.

Så sent som i november 2012 gjorde Greenpeace en undersökning som visade att det hormonstörande giftet nonylfenoletoxylat fanns i 89 av 141 testade plagg från en rad internationella klädkedjor i 29 länder. I EU råder mycket stränga regler kring användandet av Nonylfenoletoxilat. Till exempel är det förbjudet att använda om det finns risk att det kommer ut i vatten. Tyvärr ser det minst lika illa ut vad det gäller barnens kläder. Göteborgs miljöförvaltning hittade höga halter av kemikalien ftalater barntröjor. Ftalater är ett ämne som också bland annat används som mjukgörare i plast och har kunnat spåras i människors blod och bröstmjölk. I en av tröjorna var halten mer än tio gånger högre än vad som är tillåtet i leksaker.

liv2

Vad innehåller den röda färgen egentligen?

Så vad kan man då göra för att undvika de giftiga kläderna? En del av de giftiga ämnen tillförs redan i odlingen och den delen kan man komma runt genom att handla kläder tillverkade av ekologiska material. Material som bambu, hampa, tencel och ull är inte alltid miljömärkta men har oftast en lägre halt av de farliga gifterna eftersom odlingarna inte behöver skyddas från ohyra och inte behöver beredas inför användning i lika hög grad som bomull eller syntetiska material. När du handlar begagnat på second hand affärer eller på loppisar bidrar du inte till att sprida nya gifter i vår miljö. Kemikalier försvinner också från kläderna ju mer de tvättas. Nya former som ger möjlighet för oss att ge nytt liv till äldre kläder ploppar hela tiden upp: bytardagar, lånegarderober och klädbibliotek finns numer i alla de större städerna.

liv4

Handla loppis är ett bra alternativ. Det är också en möjlighet att hitta helt unika kläder!

Fråga i butiken och nöj dig inte med vilket svar som helst! Om expediten inte vet kan du alltid be om att få kontakt med någon som vet. Kanske kan du ändå vänta med att köpa tröjan till i morgon och invänta ett mailsvar eller en telefonkontakt. När du ställer krav på information i butiken blir vinsten dubbel. Du får reda på hur kläderna du tänker köpa är producerade och butiken får reda på att du är intresserad av en miljörriktig och rättvis produktion. Om många gör likadant kan man komma långt.

Både Greenpeace och Naturskyddsföreningen jobbar hårt för att få klädproducenterna att minska gifterna i våra kläder. Kanske har ni hört talas om Greenpeace kampanjer för att få klädjättarna Zara, Mango och Levi’s att sluta använda giftiga kemikalier i sin produktion. Alla tre företagen har nu lovat att de ska möta Greenpeace krav på alla punkter. Genom att stödja sådana organisationer kanske vi i framtiden inte behöver oroa oss över att våra kläder kan vara giftiga.

Text: Aya Norvell

Bild 1: Greenpeace

Bild 2 & 3: Sophie Bengtsson

 

Kategorier:Mode

Märkt som:, , , , ,

1 svar »

  1. Jag tycker nog ändå att handla second hand är det bättre alternativet än nya kläder. Det finns så mycket kläder som faktiskt inte är använda på en second hand-affär. Jag vet ju själv hur mycket jag slängt iväg dit genom åren som jag aldrig använt pga felköp tex. Sen är det ju självklart bättre att man handlar ekologiskt om det är så att man köper nya kläder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s