Livsstil

Barnkalas

Barnkalas är för många föräldrar något av en prövning. Det finns höga förväntningar från barnen och än högre förväntningar från föräldrarna. Att arrangera ett barnkalas behöver dock inte vara särskilt komplicerat så länge som det är genomtänkt. Så länge som kalaset har en röd tråd kommer barnen att vara nöjda, ofta är det vi vuxna som krånglar till det och tror att det behöver vara mer komplicerat än vad som är nödvändigt.

Innan det är dags att skicka ut inbjudningskort är det klokt att sätta sig ner och planera kalaset. Genom att svara på följande frågor har man en bra plan för kalaset.

Hur länge?

Hur länge är lagom? Det finns en gräns för när barnen tröttnar och inte längre orkar med att vara på kalas även om de har roligt. Titta runt på hur länge andra i er omgivning har sina kalas. Bra riktmärke kan vara 2-3 timmar men inte längre. För de mindre barnen kan nog 2 timmar vara alldeles tillräckligt?

Vart skall vi vara?

Frågan om vart man skall vara hänger tätt ihop med frågan om hur många som skall bjudas. Fungerar det att vara hemma eller kommer du att behöva hyra en lokal? Behövs det hyras lokal kan det vara klokt att vara ute i god tid. På mindre orter där utbudet av lokaler att hyra är mindre kan det vara klokt att kolla om det går att hyra in sig hos någon lokal förening.

Vem skall komma och hur många?

Alltid ett känsligt kapitel om vem som skall bjudas. För att ingen skall känna sig utanför kan det vara klokt att bjuda hela barnets klass. Det är dock inte alltid det är möjligt att bjuda hela klassen så fundera noga över vilken avgränsning som kan göras.

Tema?

Ett tema för kalaset behöver inte vara särskilt komplicerat. Du kan låta temat framgå redan i inbjudan, men kan lika gärna överraska med ett tema. Ett tema kan bli precis hur omfattande du själv väljer att göra. Ett kalas med temat hemliga agenter kan bestå i att lekarna handlar om att lösa mysteriet om vart det gömda godiset finns. Den som vill kan givetvis ta steget fullt ut och låta ett tema återspeglas i inbjudningar, mat, lekar och dekorationer. Du sätter själv ribban men fundera över för vem detaljerna är viktiga

Vad ska vi äta?

För barnen är det som äts inte det viktigaste, de är ju på kalas för att leka och ha skojigt. Det allra enklaste är ofta riktigt uppskattat. Korv med bröd är en klassiker som fungerar bra. Är verkligen något att rekommendera om det kommer många barn. Det är också lätt att anpassa för den som är vegetarian, laktos- eller glutenintollerant. Tänk på att fråga om specialkost redan i inbjudan. Glasspinnar är en uppskattad efterrätt och även den möjlig att anpassa efter allergier.

Tidsplan och lekar

Även om det låter lite överambitiöst så är det klokt att göra en tidsplan för kalaset. Då vet du på ett ungefär när olika saker skall göras och ser hur mycket som kommer att hinnas med. Är kalaset direkt efter skolan kan det vara klokt att börja med maten istället för att börja med lekar. Annars är det inte dumt att låta barnen stoja av sig lite innan det är dags för mat. Planeringen är för dig som håller i kalaset för att du skall kunna styra upp det som händer.

Exempel på planering

14-14.15 Gästerna anländer, paket läggs på presentbordet

14.15-15 Lekar (Har du ett tema på kalaset kan det här vara klokt att byta om)

15-15.30 Korv med bröd

15.30-15.45 Presentöppning

15.45-16.15 Glass och godispåsar (här kan man välja att göra en aktivitet av utdelningen av godispåsar.)

16.15-17 Mer lek

Lekarna anpassas efter väder och lokal. Finns möjligheten att vara ute öppnar det upp för fler lekar. Att ha bestämt innan vilka lekar som skall lekas. Om inspirationen tryter finns det gott om lektips att hitta på nätet.

Lästips

För vidare läsning och konkreta förslag på teman, lekar och mat är Alla balla kalas bra läsning.

allaballakalas

Bra inspiration för barnkalaset

Text: Liza Kettil

Bild: http://www.icamaxihemochfritid.se

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

2 svar »

    • Så kan det gå när man gör flera saker samtidigt! Tack för att du uppmärksammat detta. Skall genast åtgärda det. Vad gäller Brighton så kommer det finnas mer att läsa om den platsen längre fram i vår 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s