Livsstil

Livet genom appen – blir vi lata eller inspirerade?

De flesta av oss hade inte hört talas om appar, eller applikationer förrän för ett par år sedan. Ändå är detta inget nytt under solen – möjligheten att kunna installera tredjepartsprogram har funnits nästan lika länge som datorn. Dock var just mobiltelefonerna allt för simpla från början, och det är en av anledningarna till att det dröjde så innan apparna blev ett välkänt begrepp.

En app är ett program som man installerar på sin mobiltelefon eller surfplatta. Från början var det ganska krångligt att installera appar till sin mobil. Programmet var tvunget att först installeras till datorn, för att sedan installeras till mobilen via datorn. När Apple lanserade App Store till Iphone 2008 och därmed möjligheten att ladda ner appen direkt i telefonen, ökade appanvändningen explosionsartat. Idag är iPhones och andriodtelefoner vanligast, men även windowstelefoner är på frammarsch. Windows-apparna är fortfarande långt färre men antalet växer stadigt, ungefär 200 stycken nya tillkommer per dygn. Den 24:e januari 2013 var antalet windowsappar 39 349 stycken enligt MetroStore Scanner.

DSC_0303[1]

Många av oss har en Android, Iphone eller Windowsphone i fickan. Mailen, vädret och Facebook finns alltid en touch bort.

Till nytta, nöje och förströelse
En stor del av apparna fyller ingen större funktion förutom att roa en stund. Varför inte ladda ner ett program som simulerar ljudet av bubbelplast som trycks sönder eller spela lite flöjt med telefonen? Andra är utformade för att göra livet lite enklare, till exempel de många träningsapparna där du exempelvis kan följa din joggingrunda. Äggkokningen kan också bli oanat enkel när man kan räkna ut hur lång koktiden bör vara med hjälp av äggets vikt. Olika spel hör till de vanligaste nedladdningarna, och visst är det fantastiskt att kunna spela det gamla hederliga Alfapet när man vill, eller slunga iväg arga fåglar när man har en stund över.

Många företag och instanser använder sig av det faktum att så många av oss går runt med en smartphone i fickan. Appen kan ju användas på oändligt många sätt, för att göra en tjänst mer tillgänglig och användarvänlig eller för att göra arbetet enklare för organisationen. Bankerna släpper egna appar för att vi lättare skall kunna se vårt saldo och hantera konton, apoteket hjälper oss hålla koll på pollenhalter i landet och försäkringskassan underlättar registrering av vår vabbning.

Somliga appar är utformade för att öka användarens kunskap om saker och ting. Sjukvårdsupplysningen, 1177 låter oss följa fostrets utveckling när vi är gravida och systembolaget erbjuder oss promillekoll – genom att registrera vikt, längd och kön samt vad vi dricker under en kväll kan vi få veta vår ungefärliga promillehalt i kroppen under tiden.

Kortare bäst före-datum på kunskap?
Sedan internet blev var mans tillgång har vi börjat hämta kunskap på ett helt nytt sätt. Tidigare var vi hänvisade till våra tjocka band med uppslagsböcker som många gånger var både ett, två och tre decennier gamla. Med internet i mobilen kan vi hela tiden få pinfärsk information. På samma gång som det blivit enklare att hålla sig förkovrad i olika ämnen, är det också väldigt arbetsamt att hänga med i uppdateringarna. Sanningar förändras, och långt ifrån alla källor är tillförlitliga.

Ändå att denna utveckling mycket positiv för många. Eftersom världen blivit så stor och ständigt bjuder oss på inspiration, kan det bli lättare att se möjligheter omkring sig. Allt nytt och konstigt som uppfinns övar oss i att tänka annorlunda.  Att se andra människor lyckas med saker kan hjälpa oss att våga försöka själva. Tekniken är en stor hjälp, vi har otroligt många verktyg att använda oss av idag. En väl utnyttjad företagssida på Facebook kan ganska långt ersätta en vanlig hemsida om man har svårt att skaffa sig en sådan.
För ett antal år sedan var jag på en föreläsning om ungdomar och internet. Föreläsaren sa att med en mobiltelefon har vi hela världen i vår ficka. Detta var på den tiden då de flesta fortfarande hade en mobiltelefon utan vare sig kamera eller polyfoniska ringsignaler. Det har hänt en del sedan dess och det har aldrig varit mer sant än nu!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s