Ekonomi & Arbetsliv

Vem googlar dig?

Att använda sig av olika former av sociala medier ses idag nästan som självklart. Det har blivit en del av vår vardag att läsa Facebook statusar, Twitter, Instagram eller bloggar. Idag behöver den som bloggar inte vara känd för att nå ut med sin blogg och få många följare, det handlar istället om att vara duktig på att synas på rätt ställe. Även om det många gånger känns som privata sfärer kan det vara klokt att stanna upp och fundera över hur privat det egentligen är att uppdatera sin status på Facebook eller skriva något på sin blogg? Många gånger är det inte alls så privat som du kanske har tänkt dig. I dagens samhälle får man räkna med att alla googlar alla. Det kan vara arbetsgivaren som nyss fått en arbetsansökan från dig, men det kan också vara hen som du nyss träffat och som är nyfiken på vem du är. För att få veta vad som kommer upp kan det vara klokt att ibland googla dig själv.

DSC_0591 (3)

Vi är måna om att skicka med en trevlig bild av oss själva när vi söker jobb men hur ser mitt varumärke ut på nätet?

Viktigt att tänka på är att det som skrivs på nätet finns kvar och det är lättillgängligt. Med en enkel sökning kommer sådant fram som man själv kanske helst hade velat glömma. Idag är det inte bara kändisar som har ett varumärke att tänka på utan även helt vanliga människor. För alla som någonsin tänkt skaffa sig ett nytt jobb eller ett förhållande är det förstås förödande om de första sökträffarna som dyker upp drar i gång varningslamporna. Kanske är det inte alls sant, men vem vill chansa?

Det finns alltså anledning att tänka sig för både en och två gånger innan man gör en statusuppdatering eller ett inlägg på bloggen. Vad gäller Facebook är det klokt att se över sina inställningar. Har du en öppen profil innebär det att alla kan läsa det du skriver.  Fast även för den som har en stängd profil som bara vänner kan se gör klokt i att tänka sig för. Vem är det jag är vän med? Är jag vän med chefen, med mormor eller kanske med svärmor eller med arbetskontakter kan det vara bra att tänka över vad jag skriver. Det handlar inte om att dölja vem men är utan det handlar om att tänka på att det du skriver inte är så privat som man skulle kunna tro. Även om du själv inte är vän med chefen kanske någon av dina vänner är och visar att du just har skrivit att chefen är sjuk i huvudet.

IMG_0075

Att lägga upp en bild från puben är det nog inte någon som reagerar över. Att göra det varje dag kan dock leda till frågor.

Vad gäller bloggande kan det vara en klok skiljelinje att skriva personligt men inte privat. Vart gränsen går kan vara svårt att avgöra. Känner du dig osäker över om det du skriver kanske är för privat kan en god idé vara att skaffa en lösenordsskyddad blogg där du kan styra vilka som får tillgång till att läsa.

Att synas i sociala medier kan dock vara mycket positivt och vara en framgångsfaktor om det görs på rätt sätt. Se till att de bra saker du gör dokumenteras och publiceras på nätet. Skaffa en blogg, där har du full kontroll över vad som skrivs och hur det ser ut. Var aktiv med att kommentera andras bloggar för att få fler som uppmärksammar din.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s