Familj & Hälsa

Gastric bypass, en operation som förändrar livet

Ett allt vanligare sätt att hantera svår övervikt är genom operationen gastric bypass. Även om operationen blir allt vanligare innebär det inte att det är en enkel väg att gå. Innan någon ges möjligheten till en operation måste hen ha prövat andra metoder att gå ner i vikt. Det krävs även att den sökande har ett BMI på minst 40, vid typ 2 diabetes accepteras ett BMI på 35 eftersom hälsovinsterna är så pass goda.

Operationen gastric bypass anses vara effektiv och har mycket goda resultat över tid. Det är också en operation med relativt små biverkningar. Med alla operationer finns det risker vilket också är viktigt att vara medveten om. Ungefär 1-2 procent av alla som går igenom en operation drabbas av svåra komplikationer. Oftast går de över men det finns patienter som får livslånga problem. En vanlig komplikation efter en gastric bypass är något som kallas för dumping. Dumping innebär illamående, hjärtklappning, bullrande mage, matthet och  kallsvettning. Andra känner sig trötta och frusna det första året.

En gastric bypass innebär att magsäcken förminskas och med det infinner sig en snabbare mättnadskänsla . Vid operationen skapas en liten ficka överst i magsäcken som på så vis har plats för mycket mindre mat än tidigare. Resterande del av magsäcken kopplas bort, men finns fortfarande kvar i kroppen. Maten leds förbi den första delen av tunntarmen.  Titthållskirurgi är vanligast vid gastric bypass men öppen kirurgi kan också förekomma beroende på patientens förutsättningar.

Den som har gjort en gastric bypass har stora hälsovinster att vänta. Med operationens hjälp beräknas gå ner runt 80 procent av sin övervikt. Det krävs också att den som genomgår operationen gör livsstidsförändringar.

Att välja att göra en gastric bypass är att göra ett livsförändrande val. Under våren kommer Livåleva att publicera artiklar med människor som har valt att göra en gastric bypass och låta dem berätta om vad som lett fram till deras val.

IMAG1337

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

7 svar »

  1. Pingback: Marias äventyr «
  2. Känner du någon som gjort överviktskirurgi? Är så osäker. Skulle vilja veta vem som har den billigaste gastric bypass och överviktskirurigi?

    • Här på Livåleva finns flera artiklar med människor som har gjort GBP. Samtliga av dessa har fått sin operation betald inom den offentliga sjukvården som är skattefinanserad. Vårt råd till dig är att kontakta vårdcentralen på din ort för att diskutera dina möjligheter. Sök också på nätet och läs mycket själv innan du bestämmer dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s