Hem & Trädgård

Utmaningen: Att bli självförsörjande

Den här veckan kommer jag att dela med mig av en spännande utmanings som jag fick för en tid sedan. Jag hörde nämligen en gång att man kan vara självförsörjande med grönsaker på bara 100m2 odlingsyta. I ett samtal blev jag utmanad att planera en sådan odling och antog utmaningen!

I dagens samhälle med våra matvanor är det en omöjlighet att odla allt man ska äta, om man inte gör en radikal ändring i sin kosthållning eller redan är en odlande vegan. Därför fokuserar jag på att odla alla grönsaker, rotfrukter och bär för att klara ett år. Jag vet inte med säkerhet att odlingsytan räcker till och reserverar mig gärna för missväxt och annat som kan förstöra en eller flera grödor. Se mitt projekt i första hand som inspiration till att skapa en egen odling. För den här odlingen är det en nödvändighet att äta efter säsong. Att äta salat och gurka i januari är en lyx som vi lagt oss till med på senare år och det är inte ett ekologiskt hållbart sätt att leva.

IMG_0718

Det här kan om några månader vara en grönskande odling. Det gäller att tänka kreativt och planera fastän sommaren känns långt borta!

För att odlingen ska fungera är växelbruk ett måste(se fakta växelbruk), jag delar upp odlingsytan i 4 delar, ca 25m2. Då kan jag flytta runt odlingen med en 4 års plan. Vad ska då odlas?

DSC_0703

Odlingsrutorna

  1. Potatis och rotfrukter
  2. Ärtor, bönor och majs
  3. Kål och lök
  4. Gurka, squash och salat

DSC_0709

Jag vill ha lite plats för jordgubbar och vinbär i två av rutorna, andra bär finns att få tag på i skog och mark men jordgubbsylt och svartvinbärssaft vill jag inte klara mig utan. Att tänka på samodling är bra! Samodling innebär att odla olika sorters grönsaker som trivs ihop och är ett bra sätt att minimera angrepp av sjukdomar och skadeinsekter. Detta är dock en hel vetenskap, och min odling kommer inte att vara fullständigt samodlad, men jag har försökt att undvika att blanda sådant som absolut inte trivs ihop.

DSC_0713

Odlingen i sin helhet. Med lite färg blir ritningen lättare att överblicka och dessutom mer inspirerande!

Fakta växelbruk: Vad man än odlar är växelbruk nödvändigt. Alla växtersorter har olika näringsbehov, det försvinner olika näringsämnen i jorden beroende på vilket växtslag man odlar. Om man odlar samma gröda år efter år så utarmas jorden på vissa näringsämnen och resultatet blir dåligt. Den viktigaste anledningen till växelbruk är att undvika skadeinsekter och sjukdomar som lätt stannar i jorden och gör det omöjligt att lyckas med odlingen. Man behöver inte flytta sin odling så långt för att uppnå syftet, man får göra det bästa av sina förutsättningar. Det är bra att ha minst en fyraårig cykel på sina odlingar.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s