Livsstil

De där politikerna!

Det har de på kommunen bestämt! Så avslutas många meningar i diskussioner om varför något i en kommun har bestämts eller förändrats. Vad betyder det egentligen? Antagligen menar man att de på kommunen är kommunens politiker som har bestämt det ena eller det andra. Genom att lyssna på diskussioner på stan kan man nästan tro att alla politiker bor i kommun- eller riksdagshuset. Alla vet att politiker får väldigt bra betalt och de behöver egentligen inte göra något. Hur stämmer den bilden överrens med verkligheten?

I Sverige har vi val vart fjärde år och väljer då politiker till riksdag, landsting och till kommun. Nästa gång vi har val i Sverige är 14 september 2014. I Västra Götaland kallas landstinget istället för region men innebär samma sak som ett landsting, skillnaden är att regionen är betydligt större. De olika nivåerna hanterar olika frågor och har även sina egna budgetar och tar ut sin egen skatt.

DSC_0594 (3)

Så här tänker vi oss ofta våra politiker. Lite formellt uppklädda och på väg till något möte

 

Generellt sätt kan man säga att riksdagen beslutar om sådant som är övergripande och gäller för hela landet. Det kan gälla hur våra betyg skall se ut, trafiklagar och utrikespolitiska frågor. Landstinget/regionen har sjukvård som sin största verksamhet. Det är dock inte den enda verksamhet utan man hanterar i Västra Götaland även sådant som kollektivtrafik och kultur. Kommunen beslutar om de saker som påverkar vår vardag mest. Det handlar om skolor, dagis, sophämtning, bibliotek, snöröjning och många andra saker.

En vanlig missuppfattning är att en majoritet av våra folkvalda politiker har sitt politiska uppdrag som heltidssysselsättning. I själva verket är merparten av landets alla politiker så kallade fritidspolitiker det vill säga att politik är något man sysslar med på sidan om sitt vanliga arbete. I Munkedals kommun som är säte för Livåleva finns det en heltidspolitiker och det är kommunstyrelsens ordförande som också benämns kommunalråd. I andra kommuner kan det se annorlunda ut, större kommuner har ofta fler kommunalråd. I de flesta kommuner finns även ett eller flera oppositionsråd på hel- eller deltid.

DSC_0835 (2)

För att kunna väljas som förtroendevald krävs att du senast på valdagen fyller 18 år. Ungdomar är en underrepresenterad grupp i politiken och flera partier jobbar för att öka andelen unga förtroendevalda.

 

Västra Götalandsregionens styrelse består av 15 heltidsarvoderade politiker där åtta är regionråd och sju är oppositionsråd. Regionfullmäktige består av 149 ledamöter.

I Sveriges riksdag sitter 349 riksdagsledamöter som samtliga har sitt uppdrag som en heltidssysselsättning. Följande partier finns representerade i Sveriges riksdag: Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. På regional och kommunal nivå finns det också en uppsjö av lokala partier som kan variera från kommun till kommun. Vissa finns bara i en enda kommun medan andra är lite större och finns på fler platser även om de inte finns i riksdagen. För att ett parti skall komma in i riksdagen krävs att de får minst fyra procent av den totala mängden röster i riket.

DSC_0987 (2)

Våra politiker är som vem som helst. De flesta har ett annat jobb vid sidan av uppdraget. Med tanke på att en stor del av Sveriges befolkning tycker om friluftsliv är det rimligt att anta att detta även intresserar många politiker.

Under våren kommer vi på Livåleva att intervjua politiker från kommun, region och riksdag för att se hur de själva ser på sina uppdrag. Hur går det att kombinera sitt vanliga liv med ett politiskt uppdrag? Hur mycket jobbar de egentligen och finns det någon av dem som bor på kommunhuset?

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s