Ekonomi & Arbetsliv

Yrkesspaning – I semesterparadiset

Det finns oändligt många jobb! Att det finns så många yrken är lätt att glömma när varsel och uppsägning är bland de två vanligaste orden i nyhetsmedia.
I denna artikel möter vi 25-åriga Sandra Lindberg som arbetar som reseledare, eller som hon helst själv kallar det – guide. Hur är det att arbeta i en annan världsdel? Att jobba med att uppfylla andra människors drömmar? Och längtar man inte hem?

Just nu befinner sig Sandra på sitt arbete i Egypten. Innan hon sökte sig till turismen för ett par år sedan, arbetade hon bland annat inom omsorg, skola och rehabilitering. På ett vis kan dessa arbeten kännas väldigt avlägsna en charterort – men servicekänsla och förmåga att arbeta nära människor är egenskaper som behövs både när man arbetar som vårdbiträde och guide.

Sandra agerar pirat under en utflykt när hon var aktivitetsguide på Kreta.

Sandra agerar pirat under en utflykt när hon var aktivitetsguide på Kreta.

Jobba och uppfylla dröm samtidigt
Valet att söka jobb utomlands efter en tvåårig fritidsledarutbildning var självklart. Sandra ville ut och se sig om. Det kändes skönt att komma bort och eftersom hon visste att hon trivdes med att jobba med människor, kunde hon slå två flugor i en smäll – att uppfylla en dröm och samtidigt arbeta. Till den som känner likadant säger Sandra:
– Sök och satsa, jag tror aldrig att man skulle ångra en säsong som guide! Man får minnen, vänner och upplevelser för livet.

”Det finns inga vanliga dagar i mitt arbete”
– Mitt jobb innebär kortfattat att man skall försöka se till att gästerna får de bästa veckorna på året då de väljer att resa med oss. Det innebär alltså allt som rör gästerna här nere på destinationen av det som jag och mina kollegor kan påverka: transfer, hotellvistelsen, utflykter och så vidare.

Sandra jobbar denna säsong som Produktansvarig i Marsa Alam. Hon har sju olika hotell som sitt ansvarsområde. Att jobba med människor är oförutsägbart, men en typisk dag skulle kunna vara att hon besöker hotellen, möter gästerna och ser så att saker och ting fungerar.

Det bästa med jobbet är utan tvekan alla människor man möter, alla livsöden som man får höra och alla olika platser och upplevelser som man får. Det sämsta med jobbet är nog att det inte finns något som är dåligt med det.

Att arbeta långt hemifrån
Att flytta utomlands är ett steg som många av oss drar oss för även om vi gärna skulle vilja. Vad åker vi ifrån och vad reser vi till?

Det är annorlunda, efter ett tag så tänker man inte på att man inte är i Sverige, vardagen här nere blir ens liv och ens hem och man kopplar automatiskt bort det som finns i Sverige. När det gäller kulturen så är det väldigt stor skillnad. Speciellt här i Egypten där det är ganska ovanligt att tjejer inte går med slöja och dessutom jobbar. Ibland längtar man självklart hem, men tiderna förändras och människorna förändras, ju längre tid man är borta desto svårare är det att komma tillbaka.

Guideivet i Egypten
Denna säsongen får Sandra extra vardagslyx – då hon bor på hotell, något som annars inte är standard inom företaget.  Det tidigare säsongerna har Sandra delat på en lägenhet med kollegor.

På fritiden passar Sandra gärna på att dyka - ett intresse som föddes långt innan Sandra började arbeta utomlands.

På fritiden passar Sandra gärna på att dyka – ett intresse som föddes långt innan Sandra började arbeta utomlands.

Sandra beskriver Egypten som ett fantastiskt land som är väldigt underskattat.  Landet har en fin matkultur, historia och i Marsa Alam bor härliga människor. För tillfället är det oroligheter i landet men det är inget som Sandra och hennes kollegor märker av. En fördom om landet är att man alltid blir sjuk när man är där.
– Det stämmer inte, säger Sandra. Fler borde åka hit!

Framtidsplaner
Vi avslutar intervjun med att fråga Sandra om hur hon ser på framtiden. En fråga angelägen för oss alla, men extra intressant när man liksom henne verkar ha så många möjliga vägar att gå. Att fortsätta upptäcka nya platser eller att åter slå sig ner permanent med väldigt mycket ny erfarenhet i bagaget. Sandra ger oss ett litet finurligt svar som vi andra kanske kan lära oss av:

Jag vet hur jag vill att min framtid skall se ut men jag vet inte så mycket om den för tillfället, den som lever får se!

Text: Regina Johansson
Bild: Tillhör Sandra Lindberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s