Livsstil

Jonas hoppar från flygplan

Jonas största fritidsintresse är något som de flesta andra aldrig skulle våga prova – att han är en person som gärna söker extra action i vardagen behöver knappast nämnas i sammanhanget.

Jonas Kristiansson är 23 år kommer ursprungligen från Tanumshede i Bohuslän. Nu bor han i Göteborg och pluggar den femårig utbildningen Automation och Mekatronik på Chalmers.
Jonas har alltid gillat att idrotta och att vara aktiv. Detta yttrar sig i att han ägnar sig åt löpning, klättring, skidåkning, snowboard – och fallskärmshopp.

Fallskärmshopp1

Fallskärmshoppningen har alltid funnits i Jonas liv, med föräldrar som började hoppa innan han föddes. Under uppväxten tillbringades somrarna i husvagn ute på fältet. Viljan att testa själv har alltid funnits, så efter gymnasiet började Jonas med att gå en fallskärmskurs och sedan dess har det rullat på.

Det finns många anledningar till att jag håller på med det. Vet inte om det är för att man träffar massa härliga människor, att man får lära sig att hantera sin kropp, känna adrenalinet pumpa genom blodet, lära sig mycket bra saker om allt och inget eller för att det är helt underbart att få åka upp till 4000 meter i solnedgång och därefter bara släppa taget om flygplanet och börja falla mot marken.
Allt i sin helhet gör det helt enkelt väldigt speciellt.

Man kan inte låta bli att undra om man aldrig blir rädd?

Jag mest nervös när vi sitter i planet och vi får trettiosekunders-call, som innebär att det är dags att klättra ut genom dörren tillsammans med sina hoppkompisar, ”ready, set, go!”.
Efter ett några hopp försvinner eller minskar nervositeten och övergår till att kunna njuta av den underbara upplevelsen och fokusera på att bli bättre.

Kostsam hobby
Det är verkligen inte gratis att hoppa fallskärm, men Jonas menar att det också  handlar om prioritering. Som fattig student måste han sommarjobba väldigt mycket för att ha råd med sporten.
När det gäller utrustningen så har man lite valmöjligheter. Man kan köpa en helt ny fallskärm för ca 80 000 kronor, eller en begagnad för 20 000.

vindtunnel

En kamrat till Jonas i vindtunnel.

Det finns även vertikala vindtunnlar som är till för att flyga i. När du flyger i en vindtunnel så får du många minuter ”frifall”. Tillsammans med en coach utvecklas man väldigt snabbt i en tunnel, säger Jonas. Vindtunnelflygning är också kostsamt, men är en bra möjlighet eftersom Jonas då kan jobba på sommaren och sedan flyga i vindtunnel under hösten.

Tävlingsgrenar
I fallskärmshoppning finns det flera olika grenar att tävla i, både i fritt fall och några hängande i skärm. Några av de vanligaste är

  • Formationshoppning (FS) går ut på att några hoppare flyger på magen och sedan gör några förutbestämda grepp. För att komma åt greppen får man flyga runt, rotera och så vidare för att komma till rätt plats i formationen.
  • Friflygning sker också i frifallet men istället för att flyga på magen som i FS, flyger hopparna stående upp eller ner. På samma sätt som i FS ska hopparna göra olika formationer i luften. Eftersom ytan som hopparen riktar mot luftströmmen minskar gentemot FS så behövs mer erfarenhet och bättre balans för att kunna friflyga.
  • Swoop går ut på att hopparen ska swoopa, (det vill säga glida längs marken) med sin fallskärm. Inom Swoop finns det många olika grenar.
  • Precision går ut på att fallskärmshopparen ska landa så nära en punk som möjligt. Idag görs det så bra skärmar att hopparen kan landa inom några få centimeters avstånd från rätt ställe.
Fallskärmshopp3

Jonas packar ihop sin fallskärm och kontrollerar utrustningen.

Vill du också testa?
För den som vill prova fallskärmshoppning finns det två vägar att gå.
Antingen gör man ett tandemhopp, där en tandempilot tar hand om dig och all säkerhet.
Andra alternativet är att gå en kurs. I den vanligaste kursmetoden går du tillsammans med andra elever igenom grundläggande teori inom fallskärmshoppning, och sedan är det dags att göra sitt första hopp tillsammans med två välutbildade instruktörer som ser till att du kommer säkert ner till marken. När du klarat första hoppet får du gå vidare till nästa nivå. När du klarat alla tio nivåer har du ett efterlängtat A-certifikat för fallskärmshoppning och får nu hoppa i hela världen.

Hoppklubben
När du börjar en fallskärmskurs blir du automatiskt medlem i klubben som arrangerar utbildningen. Detta blir sedan hemmaklubben, men det finns många ställen att hoppa och det kostar inte jättemycket mer att hoppa på en klubb som du inte är medlem i enligt Jonas. Dessutom erbjuder de flesta klubbarna i Sverige övernattningsmöjligheter till extremt låga priser.

I klubben skapas en god gemenskap med andra hoppare som man inte kan få i andra sporter. Denna gemenskap utökas då man det blir mycket väntetid här i Sverige på grund av det dåliga vädret.

Text: Regina Johansson
Bild: Tillhör Jonas Kristiansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s