Hem & Trädgård

Börja odla ätbart del 3

När man vill ha mycket av sina favoritfrukter och -bär, så är fruktträd och bärbuskar en bra bas i trädgården. Det tar förstås några år för fruktträd att växa upp och bli produktiva, men det är det värt att vänta på. Det finns massor av äppelsorter att välja mellan – kanske har du redan en favorit, annars får man smaka sig fram. Prova hos vänner och bekanta, eller passa på om plantskolan har provsmakning av äppelsorter på höstkanten. I en modern villaträdgård kan det vara svårt att få plats med fler än ett par fruktträd. Man kanske inte bara vill ha äpple när det finns så många goda päron, plommon eller varför inte körsbär. En bra lösning är att skaffa sig ett familjeträd. Då har trädgårdsmästaren ympat på tre eller fyra sorter, som passar bra ihop på ett träd.

Det tar som bekant några år innan fruktträden bär frukt - men det är väl värt att vänta på!

Det tar som bekant några år innan fruktträden bär frukt, men det är väl värt att vänta på!

Vinbärsbuskar är underskattade. Det är supergott med hemgjord vinbärssaft och de kräver liten arbetsinsats i förhållande till hur mycket bär man får. Satsa på att köp friska plantor från plantskola, för även vinbär råkar ut för sjukdomar, så har du egna vinbär i många år framåt. Hallon kräver en större arbetsinsats, men är hemkokt hallonsylt din favorit så är det betydligt lättare att plocka i trädgården än från vildhallon. Hallonmaskarna är ett gissel som det är svårt att komma ifrån. Man får ge sig ut och jaga de små beigea skalbaggarna, som är mamma till masken när hallonen blommar. Eller så kan man skaffa ”hösthallon” som ger bär på årsskotten lite senare på sommaren, och då kringgår man  hallonmaskens livscykel.

Jordgubbsodlingen har många fiender, därför smakar det extra gott när man lyckats kamma hem en skörd som räcker till en hel gräddtårta.

Jordgubbsodlingen har många fiender, därför smakar det extra gott när man lyckats kamma hem en skörd som räcker till en hel gräddtårta.

Jordgubbar hör svensk sommar till. Det är ett av det mera arbetskrävande bären. De får lätt flera olika sjukdomar och många djur älskar dem. Sniglarna kan äta helt rent på ett nafs, skator och andra fåglar får man sätta när för, och hittar grävlingen din odling blir det inget kvar – de går nästan inte att stänga ute. Rådjuren kan äta helt rent på blast. Men är det inte helt underbart att gå ut och plocka en solvarm egenodlad jordgubbe? Det kanske är värt allt jobb. Smultron råkar inte riktigt lika illa ut, de syns inte lika bra för alla glupska gäster i trädgården. De sitter lite högre på plantan så sniglarna har svårare att äta helt rent.
Smultron som är förädlade ger bär hela sommaren och är väldigt goda även om de vilda revsmultronen är det godaste som finns.

Läs även:
Börja odla ätbart
Börja odla ätbart del 2

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Liza Kettil

1 svar »

  1. Pingback: Marsträdgården |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s