Livsstil

Marias äventyr

Maria Kärngren är en tjej med många järn i elden. Hon är social och utåtriktad och har en förkärlek till exotiska resmål. Till yrket är hon socialpedagog och jobbar som familjebehandlare. Efter att hela sitt liv haft övervikt valde Maria att själv ta kontrollen över sin vikt och sin kropp. I september 2008 beslutade Maria att göra en gastric bypass och inledde genom det ett nytt kapitel i sitt liv.

Jag tyckte inte att mitt liv begränsades av att jag var tjock och jag upplevde inte att min övervikt hindrade mig. Jag var aktiv och social redan innan och tränade, reste och träffade folk. Jag såg inte mig själv som tjock utan i mina ögon har jag alltid bara varit lite mullig. Så den största fördelen har varit att min insida och utsida har kommit i harmoni.

Efter operationen kan Maria se att hon förr trots allt valde bort saker och att hon ibland gömde sig bakom en glad fasad. Hon säger att hon var dålig på att sätta gränser för sig själv men att det är något som har blivit bättre. Det har hunnit gå några år sedan Maria gjorde sin gastric bypass och nu är hon istället på väg att skriva nya kapitel i livet. Hon och fästmannen Nicklas och katten Doris flyttade i höstas till Varberg från Göteborg och Maria är som är född halläning är nöjd med att vara på hemmaplan igen. Till sommaren väntar paret sitt första barn och de är båda mycket förväntansfulla.

m1

Maria ute i världen! Det får gärna vara varmt dit hon reser och Maria har prövat på både afrikansk hetta och karibiska vindar.

Jag har varit överviktig i hela mitt liv, vilket främst kommer sig av ärftlighet från båda mina föräldrar i kombination av dåliga matvanor och ett känslostyrt ätbeteende. Jag har försökt att gå ned i vikt på egen hand med viktväktarna, pulverdieter och allsköns metoder och lyckats att gå ned 10-15 kilo men sedan tappat motivation och fallit tillbaka i gamla mönster.

Att det blev just operation beror enligt Maria på flera faktorer. Tanken väcktes när en kollega opererade sig med gott resultat. Efter flera samtal med kollegan och efter många funderingar på egen hand valde hon att kontakta läkare för en remiss. Det tog några månader innan hon blev kallad till informationsmöte på obesitaskliniken på Sahlgrenska och fick där jag inledande information och fick träffa en dietist. Men eftersom kötiden på Sahlgrenska var lång och Maria vid det laget redan bestämt mig för att jag ville göra en operation började hon googla runt på lite olika forum och fick fram att det var kortare kötid på andra sjukhus i regionen. Genom en egen remiss till sjukhuset i Skövde kom hon in på deras lista och när vårdgarantin börjat gälla fick hon möjlighet till operation på Sofiahemmet i Stockholm.

m4

Maria hade läst på mycket innan och säger att hon nog var så förberedd det går att vara inför en gastric bypass. Precis hur det skulle bli var däremot omöjligt att föreställa sig. Hennes operation gick mycket bra och helt utan komplikationer. Däremot hade hon önskat mer stöd kringdet som händer på insidan och verktyg kring att förändra sitt ätbeteende. På frågan om hur andra har reagerat inför och efter operationen säger Maria att de flesta var positiva, men ändå nervösa då det är ett stort ingrepp och en svår operation. Hon känner att de flesta stöttat henne, även om en del tycker att en operation är fusk och att det bara är att äta mindre och röra på sig mer. På en del håll har hon även mött avundsjuka och märkt att en del killkompisar inte visste riktigt hur de skulle bete sig när hon helt plötsligt såg annorlunda ut. Över lag har hon fått positiv respons och de flesta tycker att hon har varit modig som tagit beslutet och förstår att en operation inte är en enkel utväg utan en hjälp på vägen.

Operationen gör inte allt jobbet, jag har fått kämpa med att lägga om kost och motion, annars hade jag inte gått ned all vikten och framför allt inte kunnat hålla vikten stabil.

För framtiden ser Maria en utmaning i att hålla vikten och  att inte töja ut den nya mindre magfickan för mycket. Ju längre tid som går desto mer vänjer man den nya magen så hon säger att hon behöver vara uppmärksam på sin portioner och att hon inte faller in i gamla vanor.

m3

För många är det lättare att bli gravid efter en gastric bypass. Även om det är lite mer att tänka på så är det inte något att oroa sig för säger Maria.

Det fungerar bra. Jag är i vecka 22 och bebisen utvecklas som den ska. Jag går på extra uppföljningar för att hålla koll på att den växer som den ska och behöver äta en del extra tillskott för att bebisen ska få den näring den behöver.

Att göra en gastric bypass och gå från att väga 123 kilo till att väga 72 kilo har varit en av de viktigaste resorna i Marias liv. Hon ångrar inte att hon valde att göra en gastric bypass, för henne har det gett mer livskvalitet och mer kläder att välja på när hon shoppar.

m2

Den här artikeln är den andra i vår serie om gastric bypass. Läs gärna: Gastric bypass, en operation som förändrar livet

Text: Liza Kettil

Bild: Tillhör Maria Kärngren

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

4 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s