Livsstil

Hat på sociala medier

De flesta av oss vet hur vi skall föra oss i olika sociala sammanhang. Vi vet när vi gör något som faller utanför normerna för vad som är accepterat beteende. Även om de sociala medierna har funnits ett tag så är de ändå nya sett till mänsklighetens historia. Kanske är det också därför som det råder viss förvirring kring vad som är acceptabelt beteende på sociala medier. En första tanke är att samma sociala koder och regler borde gälla på sociala medier som i livet i övrigt, men så tycks inte vara fallet. Inom de sociala medierna finns en sorts imaginär anonymitet. Med detta menar jag att det är lättare att skriva saker till någon på nätet än att säga dem i verkligheten. På nätet skrivs saker som människor aldrig skulle drömma om att säga till någon de möter i verkligheten. Man upplever en sorts anonymitet även om man är inloggad på sitt konto på Facebook och skriver i eget namn.

Fundera ett par varv extra innan du skriver något på sociala medier.Vad är syftet med det du vill skriva och är det något du skulle Vad är syftet med att du vill skriva det negativa? Skulle du säga det till personen i fråga om hen stod framför dig? Tänk på att en kommentar kan uppfattas annorlunda i text då då man inte uppfattar nyanser i språket och tonläge.  Man måste inte säga allt man tänker och om det ändå är viktigt för dig, så kanske det är bättre att ta det med personen utanför nätet?

Just hatiska kommentarer är något som är ytterst aktuellt just nu. Det krävs inte heller att du skall vara en känd person för att bli drabbad. En av våra skribenter här på Livåleva drabbades för några år sedan av en stor mängd hatiska kommentarer på sin blogg. Många gick också så långt att de kontaktade hen i hemmet och uttalade hot.

De sociala medierna ger stora möjligheter till debatt vilket kan vara både utvecklande och roligt. Även här är det klokt att tänka till innan man skriver. Låt inte dina känslor vara styrande i det du skriver. Även om du är arg, se till att hålla dig saklig och undvik ALLTID personangrepp. Att debattera är en sak men att gå till personangrepp är inte okej. Åsiktsfriheten och yttrandefriheten är grundlagsskyddade och en av grunderna i en demokrati. Lagen tillåter oss att uttrycka våra åsikter men den ger inte någon människa rätten att kränka en annan individ.

Avhandla inte konflikter genom sociala medier! Konflikter är något som avhandlas mellan människor och inte på någons vägg på Facebook eller på en blogg. Det kan också vara klokt att inte avhandla konflikter genom en chatt eftersom den du chattar med kan kopiera det som skrivit och sedan lägga upp det till allmän läsning. Inte ens en privat chatt kan ses som helt privat! Konflikter har dessutom en förmåga att blanda in fler människor och genom de kan något som till en början var trivialt få oanad spridning.

Att skriva om vad du tycker om allmänna saker som regeringens politik, djurförsök, kollektivtrafik eller liknande är alldeles utmärkt att använda sig av sociala medier till. på så vis kan dina tankar få spridning på ett bra sätt.

Det handlar således inte om att låta bli att uttrycka sig genom sociala medier utan att veta vart gränserna går, vad är okej och inte? Hur stor spridning kommer det jag skriver att få? Du vet aldrig vem som läser det du skriver och då gäller det att ha tänkt efter före!

DSCF3004

Läs gärna: Vem googlar dig?

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

4 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s