Familj & Hälsa

Att packa till BB

Att packa väskan som skall med till förlossningen och BB är verkligen en milstolpe när man är på väg att bli förälder, nästan den sista anhalten innan det stora sker. Eftersom det känns så stort är det nästan svårt att påbörja den där packningen fast man har allt hemma. Att många funderar över detta är tydligt, man får väldigt många träffar på Google om man söker på ”ha med sig till förlossningen”, ”bb-väska” och liknande. På Vårdguiden finns en lista med vad man rekommenderas att ha med sig, men det finns också sådant som kan vara bra att ha med som inte finns där.

När det är dags att packa för förlossningen då är det inte långt kvar innan bebisen äntligen kommer!

Här kommer lite fler tips som man kanske inte har tänkt på:

• Energi/proteindryck,typ Gainomax att dricka under förlossningsarbetet om det är svårt att äta.

• Sportflaska till vatten och gainomax, då blir det mycket lättare att få i sig! Ofta är den nyblivna mamman väldigt törstig så den är även bra efteråt.

• Värmedyna eller vetekudde är skönt både hemma innan man åker, i bilen, under värkarbetet och kanske även efteråt.

• Lättätna energihöjare, dricka, godis, bars och frukt är gott att ha för både mamma och partner under hela vistelsen.

• Lite förströelse: korsord, tidning, böcker, hörlurar till telefonen. När man har en pigg stund blir man lätt rastlös.

• Musik till förlossningen: man kanske inte tror att det är så viktigt men det är avslappnande och bidrar till lugn och fin stämning i rummet.

Kläder då? Ta fram en stor bag och lägg ner partnerns extrakläder först. Så, nu har du börjat! Packa sedan med strumpor och underkläder till dig, även om det inte är säkert att du kommer använda dessa så mycket. Amningsbh, sköna mjuka linnen och tröjor eller t-shirts. Tänk på att man ofta är väldigt varm i sig själv efter att man fött. Sköna byxor som inte sitter åt är skönt. Alla är vi olika hur vi känner oss, men det kan kännas skönt med kläder som känns lite skylande. Kroppen har på mycket kort tid ändrat sig och man kan känna sig lite blottad. Fundera på om du vill ha med dig smink och plattång om du använder det. Att ha sina vanliga grejer och produkter kan göra att man känner sig lite mer hemma och som vanligt trots omställningen. Hudlotion och schampo är alltså bra att ha med. Inneskor/tofflor som är bra att gå i är bra att ha på avdelningen istället för att gå i strumplästen. De kan även vara en hjälp när man skall gå om man är lite knäsvag efter bedövningar och annat. Vad behöver man inte ha med? Pyjamas måste man inte ta med, kanske är den ändå för varm och till natten finns rockar/skjortor med knäppning fram som är väldigt praktiska när man ammar. Handdukar finns också så låt inte det ta upp massa plats i väskan.

IMAG0513

Det är svårt att i förväg föreställa sig hur det skall kännas att bli förälder. När bebisen har kommit kan man däremot inte förstå hur man inte alltid varit en förälder!

Till den lilla bebisen: Lite kläder, gärna bodys med omlottknäppning. Sparkbyxor eller byxor, strumpor, mössa, overall till hemfärden. En filt är bra att ha med, för de är smidigare än täckena som finns på sjukhuset och därför bra att svepaom barnet med. Använd skötväskan att packa i, det är smidigt att ha babyns grejer för sig, mycket lättare att hitta än i den stora väskan. Nu har ni packat och ert barn är ett moment närmare. Tänk så underbart! Och det bästa är att egentligen behöver du inte ha med dig något alls, för skulle du glömma så ordnar det sig ändå!

För min del är graviditeten över och nästa fas i livet har börjat. 5 februari föddes min dotter och nu är jag inte bara Regina längre utan nu är jag också mamma.

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s