Hem & Trädgård

På vår gata i stan!

Linda Persson från Voullerim i Norrland bor sedan drygt ett år tillbaka i Tysklands huvudstad Berlin. Tillsammans med sin pojkvän bor hon i stadsdelen Pankow och tar sig på några minuter med s-bahn eller u-bahn in till centrala Berlin. Stadsdelen Pankow ligger i den del av Berlin som hörde till Östtyskland. Även om hon har bott ganska kort tid i staden känner hon sig hemma och trivs gott.

Jag tycker att stämningen och känslan i Berlin är otroligt mycket skönare än i Sverige. Det är inte så stelt och korrekt allting. Det finns mer livskonstnärer här och många flyttar till just Berlin för att det är en konstnärlig stad.  På sommaren finns det uteserveringar överallt och det sitter massor med människor och pratar och dricker öl hur länge som helst. Det finns inga direkta öppettider här och det är många uteställen som inte ens öppnar förrän efter kl.24.

IMG_2048

Lindas gata i stan

Innan flytten hade Linda bara besökt Berlin en gång under fem dagar. Redan då kände hon att det var en plats där hon skulle kunna bo. Det kändes rätt med en gång helt enkelt. Att flytta till ett nytt land har varit enklare än vad hon hade förväntat sig. Att hennes sambo är tysk och vet hur saker funkar det tror hon har underlättat särskilt som hon själv inte kan språket så bra ännu.

Å andra sidan är jag otroligt beroende av min sambo just för att jag inte kan språket och det är en väldigt konstig känsla för mig som under ganska många år varit väldigt självständig och gjort allt själv. Nu är det min sambo som ringer samtalet till hyresvärden för att säga till om att vi inte vill att de hugger ner alla träd och buskar på innergården och jag kan bara lyssna vad han säger. Sånt skulle aldrig hända mig i Sverige, då hade jag ringt själv.

Just språket är kanske det största hindret som Linda har stött på. Eftersom hon inte talar flytande tyska har det hittills varit svårt för henne att hitta ett jobb vilket är frustrerande för henne. Hon är dock inte typen som går sysslolös på grund av detta. Hon är kreativ och aktiv och har ett intresse för miljöfrågor. Hon gillar att röra på sig och springer och cyklar gärna likväl som hon trivs med att sticka, virka och sy. Hon tycker om att gå på loppisar och kläder som hittas sys om för att bli helt rätt.

IMG_2047

Linda och hennes sambo hyr sin lägenhet, vilket också är den vanligaste boendeformen i Tyskland. Att bo i kollektiv, Wohngemeinschaft som det heter på tyska är enligt Linda också mycket vanligt.Till skillnad mot i Sverige betalar man i Tyskland  vatten och värme efter vad man förbrukar och ingenting ingår i hyran. Linda säger att detta gjort dem mer sparsamma och att det tänker mer på vad de förbrukar. Köken i Tyskland är oftast inte inredda med hyllor och skåp som man ser i Sverige. Här köper man sånt själv och tar också med sig det när man flyttar.

Vi fick en spis och diskbänk av vår hyresvärd, men det var för att lägenheten var helt orenoverad så när som på badrummet och vi gick med på att lägga golvet i köket själva

Lägenheten renoverade de tillsammans och det är ett hem de båda trivs i. Linda tycker att de har ett fantastiskt läge på lägenheten som ligger i bottenplan  och har utsikt åt tre håll med en innergård med trädgård på baksidan. Om sommaren sitter de gärna i trädgården och äter gärna både frukost och lunch där.

IMG_2049

På andra sidan grinden finns trädgården som Linda och hennes sambo gläds åt under sommarhalvåret.

Vad gäller framtiden så tror Linda inte att hon alltid kommer att bo i Berlin.

Jag kommer nog inte att stanna kvar i Berlin, men Tyskland känns som ett bra land att bo i för mig just nu. Men man kan aldrig veta vad som händer i framtiden. Det är ju inte så att jag för fem år sedan kunnat gissa att jag skulle flytta hit.

Just nu är Berlin kallt och slumrande och Linda och hennes sambo väntar på att staden åter skall vakna upp. Så här års håller de sig mest inne eftersom det är både kallt och blåsigt i staden. Snart, snart är dock våren tillbaka och med det vaknar staden åter till liv.

Läs gärna Lindas blogg: So I live in Berlin

Text: Liza Kettil

Bild: Linda Persson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s