Kultur

Lyxa till det med förnamnet

Den billigaste lyxen en kan ge en onge, ett fränt namn

Känner du igen citatet? Det är hämtat från Ulf Malmros film Bröllopsfotografen, och blev mycket uppmärksammat i sociala medier när filmen var ny. För det ligger verkligen något i det! Just förnamn är något väldigt jämställt. Vem som helst kan döpa sitt namn till Sten, Lincoln eller Helny. Vi är också (nästan) helt fria att byta förnamn när vi känner att det passar.

jpg

En nyfödd behöver bodys och sparkdräkter. Och ett namn!

Hur tänkte mina föräldrar?
De flesta har nog funderat över varför man heter det man heter. Vissa föräldrapar har namnet färdigt flera månader innan bebisen kommer till världen, andra har svårt att bestämma sig och barnet får temporärt heta Snuttan eller Skorpan ganska länge. Man vill ju ge det finaste man har det finaste namnet som finns! Och samtidigt är det många saker som ska undvikas: ingen i bekantskapskretsen skall heta samma, namnet får inte ge en fel associationer och man vill inte att barnet självt skall tycka illa om sitt namn. Som tur är tänker vi alla olika när det gäller dessa saker och alla har olika kriterier för hur telningens namn skall vara. Men vissa namn är mer populära än andra. Enligt Statistiska Centralbyrån såg 2012 års topplista ut såhär:

Rang

Flicknamn

Antal

Rang

Pojknamn

Antal
1

Alice

938 1

William

918
2

Elsa

756 2

Oscar

917
3

Julia

683 3

Lucas

908
4

Ella

681 4

Hugo

778
5

Maja

670 5

Elias

770
6

Ebba

653 6

Alexander

754
7

Emma

631 7

Liam

722
8

Linnea

623 8

Charlie

717
9

Molly

606 9

Oliver

691
10

Alva

595 10

Filip

673

Vill man undvika den övre delen av topplistan kan man ju alltid hitta på ett eget namn. Nuförtiden får man heta nästan vad som helst. Men namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det godkänns inte.

Påhittiga svenskar
Om man av någon anledning vill byta förnamn, vänder man sig till Skatteverket och i vissa fall även Patent – och Registreringsverket. Förra året kom 2001 ansökningar in. Under detta årets första månad har 213 personer ansökt om namnbyte. Att önska sig en annan stavning eller ett helt nytt namn blir allt vanligare.
Kanske ligger det i tidsandan – om vi är missnöjda med något så ändrar vi helt enkelt på det. Men om du tror att vi blivit mer uppfinningsrika nyligen, så har du fel:
innan 1800-talet hade nästan alla svenskar bara ett förnamn, men under detta sekel började man dra till med flera stycken. Troligen kom detta från kontinenten. Man blev mer fantasifull och många nya namn kom till. Somliga döpte barnen efter deras plats i barnaskaran; Primus, Sekunda, Niolina, Elve, Elva och Detolfta till exempel. I jämförelse med Sexilia och Fjortini känns dagens nytänkande namn som Metallica och Wolverine riktigt sansade.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s