Hem & Trädgård

Mitt trädgårdsland

Det roligaste av allt trädgårdsarbete är att odla mina egna grönsaker. Det är så tillfredsställande att odla det man själv ska äta och dessutom veta att det odlats ekologiskt. Min övertygelse är att allt bör odlas ekologiskt. Jag älskar också att kravla runt på knäna i landet och rensa ogräs. Just att rensa ogräs är en del av hemligheten för att grönsaksodlingen ska lyckas. Att odla är en självklarhet för mig och något jag har med mig från barndomen då båda mina föräldrar är odlande. Jag har under hela mitt vuxna liv odlat grönsaker själv, med varierande resultat. Det är inte bara att stoppa ner frön i jorden och sen växer det så det knakar. Jag tror att detta gör att många ger upp. Det finns mycket bra litteratur i ämnet och att skaffa sig kunskaper innan man börjar är nog nödvändigt. Det gäller att veta vad man har för jord och hur man ska förbereda den för odlingen, att ha lite kunskap om skadedjur och sjukdomar för att kunna förebygga dessa.

P1010592

I den här vackra miljön har jag min egen täppa

 

Jag har själv gått på många nitar i min odling. Ofta har djur varit inblandad i situationen. Men ibland går det inte ändå och man får skylla på vädret eller dåliga frön. Men det kanske var mitt fel ändå, jag kanske inte hade gödslat med rätt gödsel eller planterat fel sorts växt bredvid. Det låter nästan omöjligt att odla grönsaker men faktum är att det faktiskt går! Jag har i brist på egen mark fått använda en jordplätt hos min bror. Han bor fantastiskt fint i våran pappas föräldrahem i närheten av Skredsvik. Jorden är odlad sedan decennier tillbaka och är en sandig och lätt jord. Det finns en överlägsen faktor till som gör platsen bra för grönsaksodling, det finns inga mördarsniglar där, än. Varje år gör jag en plan för mitt land för att lättare ha överblick över växelbruket. När jag har ritat upp min plan kastar jag mig över frökatalogen och mina sparade fröer. Det är så långt jag har kommit så här års, men ni ska få följa min odling och förhoppningsvis bli inspirerade att prova själv.

P1010641

Planeringen för året som gått

P1010642

Planering för 2013

 

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s