Livsstil

Personligt eller privat vart går gränsen?

Bloggar är en del av vår vardag idag och bloggarnas vardag blir en del av det vi läser. Många framgångsrika bloggare skriver som sitt vardagsliv, de skriver personligt och får oss intresserade av deras tillvaro. Fast vart går egentligen gränsen mellan det personliga och privata? Frågan är svår att svara på men jag skulle säga att det känns när någon har passerat den. När det du läser får dig att känna dig som att du fått mer information än vad du egentligen önskat få. Det kan också vara en balansgång precis vid gränsen där många medvetet väljer att ta klivet över för att låta det privata ta plats i det offentliga rummet. Är det ett medvetet val att bli privat i en blogg så har skribenten troligen också tänkt igenom effekterna av att bli just privat. Kanske är det en fråga hen önskar att belysa där genomslaget blir starkast genom det högst personliga genom det som är privat. Fast många gånger är det privata kanske inte så genomtänkt.

DSC_0702 (2)

Att se människan bakom orden i en blogg är intressant. Däremot är det klokt att fundera över vad man vill visa upp

Det finns många exempel på bloggare som använder sina bloggar som dagböcker och skriver som om de själva vore de enda läsarna. Där avhandlas allt från barnens frågor som konstiga utslag följt av en bild till relationsproblem bland vänner eller kanske i kärleksrelationen. Det är inte heller ovanligt att konflikter hanteras genom bloggen och där flera i ett kompisgäng skriver sin sanning om en händelse på sin blogg. Vanligen är detta så kallade kompisbloggar som inte har större spridning än just de egna vännerna, men finns det på nätet då finns det för alla att läsa. Om någon hanterar alla detaljerna i sin skilsmässa på sin blogg kan det tio år senare vara svårt att förklara för sina barn varför hen valde att hänga ut deras förälder på det sätt som gjordes.

DSC_0683 (2)

Vänner och familj blir ett naturligt inslag i en blogg och därför är det viktigt att försäkra sig om att de är bekväma med vad du skriver.

Jag har bloggat under några års tid och funderar ofta över vart gränsen mellan det personliga och privata går. Helt klart går gränsen på olika platser för olika människor. Jag har valt att skriva om sådant som sker i mitt liv, med mina vänner och med min familj. Jag har skrivit om saker som är svåra och sådant som är glädjande men varje inlägg har varit ett medvetet val. Jag vet vart min gräns går vad gäller det privata och skulle aldrig gå över den gränsen även om det ibland kan vara frestande. Ibland när känslorna är upprörda kan det vara en farlig frestelse att ha ett forum där det finns läsare där man kan skicka ut sina känslor och veta att man får reaktioner. Precis då är det klokt att backa och fundera över om det kommer att kännas lika viktigt att skriva det där inlägget om en timme eller om några dagar.

Läs gärna:

Vem googlar dig?

Hat på sociala medier

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s