Livsstil

Barnens giftiga vardag

Alla vill vi ge våra barn det allra bästa. Kärlek, trygghet, mat i magen och tak över huvudet. Men det moderna samhället är komplicerat och det är inte lätt att hålla reda på alla faror och förutse alla risker. Tidigare har jag skrivit om giftiga kemikalier i våra kläder och fortsätter nu med att närmare gå in på de gifter barnen utsätts för.Barn är extra mottagliga för giftiga kemikalier eftersom deras kroppar är inte färdigutvecklade. Immunförsvaret och hjärnan börjar inte utvecklas ordentligt förrän efter födsel och är därför extra utsatta. Skydssystemen är inte färdigutvecklade än. Barn utforskar sin omgivning genom att smaka och suga på saker och har också tunn och ömtålig hud. De andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. Om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen så kan de ändå få i sig mer.

IMAG0789

Vi önskar våra barn och barnbarn det allra bästa, men vad finns egentligen dolt i deras vardag?

Kemikalier kan vara vara akut giftiga och orsaka skada direkt. Andra kemikalier kan vara farliga genom att de är långlivade och har svårt att brytas ned i kroppen eller i miljön. Det finns också kemikalier som varken är särskilt giftiga eller långlivade, men som ändå kan skada genom att till exempel ge allergi. När kemikalier samverkar kan de ibland göra större skada tillsammans än vad de skulle ha gjort var och en för sig: en cocktaileffekt. Vissa mjukgörande ftalater som används i plast kan till exempel tillsammans påverka fortplantningsförmågan. Trots att det finns stor kunskap kring giftiga kemikalier och dess effekter på barn är leksaker, hemelektronik och kläder, för barn såväl som för vuxna, tre av de varugrupper som oftast innehåller höga halter av förbjudna kemikalier.

Så vad kan du göra för att gör din och barnens vardag mindre giftig?

Plastbanta – Tänk över vilka plastprodukter du vill ha i hemmet. Behöver du allt du har? Vad kan du byta mot produkter som består av metall, trä eller glas. Tänk extra noga över de mjuka plasterna som innehåller fler ftalater. Försök framförallt att hålla nere på plastleksaker och elektronik i det rum som barnet sover i. Många fina och roliga leksaker, kanske framförallt för de mindre barnen, i garanterat giftfria material hittar du på Ekoleko

Var noga med kläder och andra textilier – Tvätta alltid nya textilier innan du använder dom. Kanske kan du undvika kläder med plasttryck i starka färger. Om du vill vara riktigt säker, köp miljömärkta kläder eller handla second hand. Några pålitliga miljömärkningar tipsar jag om i artikeln Klädval – Är naturligt lika med miljövänligt? Själv brukar jag handla på Oii Design med en bra webbutik och en lika fin fysisk butik på sockerbruket i Göteborg. De har inte enbart miljömärkta kläder, men stora delar av utbudet är ekologiskt. Du hittar lätt i utbudet genom att klicka på kategorin ’Ekologiska barnkläder’ en bit ner i högerspalten på deras websida.

Läs innehållsförteckningen – Välj, i största möjliga mån, bort parfymerade produkter med konserveringsmedel. Köp inte tandkräm med kemikalien triclosan och kom ihåg att små barn inte behöver lika mycket flour som vuxna. Många blöjor är besprutade med flamskyddande medel som innehåller hormonpåverkande medel och påverkar fortplantningen. Våtservetter kan vara praktiska vid blöjbyten men innehåller ofta parfym och konserveringsmedel. Välj parfymfria alternativ och se dem som en räddare i nöden, inte som ett dagligt hjälpmedel.

Välj rätt nappflaska – Bisfenol A påverkar hormonsystemet och är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor i hela EU men har tidigare varit vanligt förekommande. Förbudet är tyvärr inte heller någon garanti för att kemikalien inte används ändå. Plastflaskor och matbehållare som är märkta med siffran 7 eller bokstäverna PC består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A. Värm inte barnmaten i plastkärl – Skadliga ämnen i plasten frigörs vid upphettning och läcker in i barnets mat.

Källa: Kemikalieinspektionen

Text: Aya Norvell

2 svar »

  1. Pingback: Livåleva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s