Kultur

Bomb Girls

För den som uppskattar välgjorda TV-produktioner i stil med Downton Abbey, Call the Midwife eller Mildred Pierce är serien Bomb Girls mycket intressant. Det är dels en mycket välgjord produktion och lyfter samtidigt upp viktiga historiska frågor. Andra världskriget har avhandlats i både filmer och TV-serier. Ofta med fokus på USA, Stor Brittanien eller Tyskland och oftast handlar det om männen som stred i kriget. Att kriget påverkade så mycket mer än bara under de olika fältslagen kan ibland glömmas bort.

Bomb Girls utspelar sig i Kanada under kriget och har sin början 1941 innan USA har gått med i kriget. Handlingen kretsar kring en fabrik som tillverkar bomber. Eftersom männen är inkallade och krigar blir det kvinnornas uppgift att bli arbetare och tillverka det som behövs och även försörja sina familjer. Samtidigt som de är nödvändiga för produktionen får de till sig att så snart kriget är slut är det deras plikt att återgå till hemmet. Serien lyfter skickligt frågor som klass, kön, sexualitet och etnicitet och ställer dem i ljuset av dåtidens värderingar. Samtidigt är många av frågorna även aktuella idag.

Frågan om klass blir ett ledande tema vid sida om frågan om jämställdhet. En av seriens huvudkaraktärer är överklassflickan Gladys Witham som trotsar sina föräldrar och tar anställning på golvet på bombfabriken.

Karaktärerna i Bomb Girls känns trovärdiga och intressanta och deras öden lockar att titta vidare. Serien fångar också tidsandan på ett fint sätt och om inte handlingen hade lockat så gör den snygga produktionen, kläderna och musiken!

Bomb Girls började sändas i januari 2012 och är nu inne på sin andra säsong.

bombgirls

Text: Liza Kettil

Bild: imbd

3 svar »

  1. Pingback: Galna män! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s