Hem & Trädgård

Odla kryddor

Alla har väl använt örtkryddor i sin matlagning någon gång, dill till fisken, oregano på pizzan eller basilika till tomaterna. Som ni kanske listat ut så kommer jag skriva om att odla dessa delikatesser själv. Det är lättare än man kan tro, många av kryddorna är perenna (oregano, timjan, libbsticka, citronmeliss, mynta) det gör att man kan ha ett kryddland där flera av de vanliga örterna står snällt och kommer tillbaka varje år. Många av dem vill dessutom ha det magert och torrt vilket underlättar både gödsling och vattning.

Dill och persilja är två vanliga kryddor som man får räkna till ettåringar, persilja är tvåårig men det blir bättre resultat att så eller sätta nya varje år. Dessa vill ha en välgödslad jord med jämn vattning för att växa ordentligt. Dill kan vara svår, vissa år vill den bara inte växa. Jag läste ett tips att slänga fröna rätt ut i landet så att plantorna kan komma där de trivs bäst.

Vissa av de vanliga smaksättarna får man vara lite försiktig med för de uppträder mer som besvärliga ogräs än som trädgårdsväxter. Mynta, av alla sorter, är en av dessa, den bör stå helt ensam med någon sorts avgränsning runt om. Det fungerar med gräsmatta eller en nedgrävd kant av något slag. Har man ett hörn av trädgården där det är lite vildvuxet så passar de storväxta myntasorterna bra där.

Basilika och rosmarin är en underbara smaksättare som förhöjer smaken i många vanliga maträtter. De vill ha en hel del värme och passar bäst att odla i kruka på ett varmt och soligt ställe. Dessa får i vårt klimat räknas som ettåringar då de är svåra att övervintra. När man köper sina kryddplantor ska man kontrollera att det är kyddplantor man köper, tex timjan och oregano finns i många varianter och alla är inte avsedda att använda som krydda. Det är underbart att kunna plocka sina egna kryddor hela sommaren men vintern är väldigt lång och oftast finns det mycket kvar på plantorna att ta till vara. Det enklaste sättet att spara sina kryddor med bibehållen smak är att frysa dem. Många fungerar bra att torka, det kräver utrymme och tar några dagar i rumstemperatur. Alla kryddor passar dock inte till att torka. Dillen till exempel tappar all smak vid torkning!

IMG_0957

Basilika, en trevlig smaksättare i många rätter.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s