Familj & Hälsa

Träningsglädje – höggravid och nybliven mamma

Sent i höstas började jag träna, med tio veckor kvar till förlossningen. Jag ville ha ett mål att sträva mot som passade mig just då, men tyckte att ett resultatinriktat mål både skulle bli svårt att mäta och riskerade att ta död på mina trevande försök att hitta träningsglädje. Därför blev min utmaning att besöka gymmet ett visst antal gånger innan bebisens ankomst.

Läs gärna de tidigare artiklarna:
30:e graviditetsveckan – börja träna?
Träningsutmaningen – sent i graviditeten

I förra artikeln beskrev jag att jag fått problem med svullna ben och fötter och att detta gjorde träningen svårare. Jag började att smörja in fötter och smalben med ett liniment med aloe vera varje morgon, och att ta på stödstrumpor därefter. Detta, tillsammans med att ha benen i högläge och att vila ibland under dagarna gjorde det hela hanterbart. Gympaskor har ju oftast snören så att man kan vidga dem lite om det behövs. Att just röra på sig är ju också bra när man har svullna ben! Stödstrumpor finns på många ställen, men de kan vara av varierande kvalitet. Apoteket är ett säkert kort!

Höggravid!
Den sista tiden fortsatte jag med crosstrainern ungefär två gånger i veckan. Det kändes bra hela tiden, men jag var mer trött på dagarna. Då valde jag att backa lite, hålla på lite kortare och ta det lite lugnare. Mitt mantra är att det är bättre att träna kort än inget alls! Jag tyckte det var väldigt obehagligt att vara ute i sträng kyla när jag var gravid, så därför hade jag inte varit ute nästan någonting på hela vintern. Några dagar innan förlossningen drog igång sken solen och det var riktigt varmt. Då blev det en femkilometersrunda på vackra Maltes stig som finns här i Munkedal och det blev den sista motionen några veckor framåt (om man inte räknar förlossningsarbetet då!).

Nyförlöst!
På BB fanns en sjukgymnast som informerade oss nyblivna föräldrar om vad vi kunde förvänta oss av vår kropp som nyförlösta, och vi fick rekommendationer kring träning. Enligt sjukgymnasten är det en hel del träningsformer jag bör undvika de närmsta åtta till tolv veckorna, till exempel att träna magen. Magmusklerna har särat på sig under graviditeten och behöver komma ihop igen. För att inte fresta på bäckenbottenmuskulaturen skall hopp undvikas, och att träna stående med tyngder. Det betyder att jag den närmsta tiden i stort sett är begränsad till barnvagnspromenader, men det gör mig ingenting. Det finns ändå inte så stort utrymme till att åka till gymmet just nu med en liten bebis hemma.

Lön för mödan, äntligen barnvagnspromenader!

Lön för mödan, äntligen barnvagnspromenader! Något jag sett fram emot hela graviditeten.

Jag har nu varit ute på de första barnvagnspromenaderna. Det är skönt att komma utanför väggarna en stund och få frisk luft. Jag trodde att jag skulle bli väldigt andfådd men till min förvåning blev jag inte det. Nu när magen är borta och även graviditetens olika sätt att påverka kroppen, är det lättare att känna vad graviditetsträningen gjorde för nytta. Förutom att min kondition uppenbarligen förbättrats, känner jag mig mycket mer positiv till att röra på mig och till att träna. Jag känner ingen prestationsångest som jag annars brukar göra när jag tänker på träning. Det är ju kul och jag gör det för min skull!

Jag tycker det är viktigt att inte stressa över att komma i form direkt efter förlossningen. Ta hand om dig, ät bra och ta promenader - för din skull! Då har man en bra grund inför att komma igång med mer träning senare, tror jag.

Jag tycker det är viktigt att inte stressa över att komma i form direkt efter förlossningen. Ta hand om dig genom att äta bra, njuta av solen och ta promenader. Då har man en bra grund inför att komma igång med mer träning senare, tror jag.

Hur det gick med utmaningen? Jag nådde inte riktigt målet med 30 besök på gymmet innan förlossningen. Men jag är övertygad om att det ändå fyllde sin funktion att ha ett mål och att det i sig gjorde att jag tränade mer än jag annars skulle gjort. Sikta på månen och du når trädtopparna som man säger.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s