Familj & Hälsa

Energitjuvar och glädjedödare

I vardagen möter vi dem titt som tätt, energitjuvarna och glädjedödarna. Det är två skilda saker men båda har förmåga att få oss ur balans. Det är visserligen två begrepp som ligger nära varandra, men jag har valt att skilja på dem. Deras motsatser ger oss däremot både energi och glädje och får oss att må lite bättre bara genom att träffa dem. Det kan ibland vara svårt att identifiera energitjuvarna och glädjedödarna. Kanske går du och bär på en odefinierbar känsla av olust inför en viss situation på arbetet, fritiden eller i familjen. Då kan det vara klokt att stanna upp och fundera över vad känslan av olust kan bestå av. Genom att identifiera energitjuvar och glädjedödarna så kan du också minska deras påverkan på din tillvaro. En energitjuv tar av andra vad de själva behöver och växer genom att förminska andra. Dess avsikt är att skapa osäkerhet och rädsla. För energitjuven är det viktigaste att inte förlora och bryr sig inte om vem som råkar illa ut på vägen.

Glädjedödaren påminner om energitjuven och påverkar oss negativt även den. En glädjedödare kan lite förenklat beskrivas som en person som inte tillåter andra att ha roligt eller att vara nöjda i det de åstadkommit. En klassisk glädjedödare kommenterar det strålande solskenet med att det blir nog snart regn! Att det är inte någon idé att testa ett nytt förslag eftersom det ändå inte kommer att fungera. Varje positiv idé bemöts av ett negativt avvisande.

En strategi för att hantera dessa energitjuvar och glädjedödare kan vara att försöka upprätthålla ett känslomässigt avstånd till dem. Du skall givetvis uppträda korrekt gentemot dem men undvik att ge dem av dina personliga tankar och känslor. Du kan bestämma dig för att inte bli ett offer för energitjuvar och glädjedödare! Om deras reaktion riktas mot dig pröva att ställa avväpnande frågar som: Hur menar du nu? Eller kan du utveckla hur du tänker? Genom att hålla lugn och inte låta känslorna ta överhanden kan det vara möjligt att avväpna både energitjuvar och glädjedödare!

De har själva valt sin livsstrategi och nu är det upp till dig att välja din strategi. Du behöver inte vara ett offer och låta andra dränera dig på energi och glädje.

DSC_0097

Fokusera på det som ger kraft och energi istället för att bli ett offer för energitjuvar och glädjedödare!

Läs gärna: Fake it till you make it!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

6 svar »

  1. Pingback: Good enough |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s