Kultur

Harlem Shake, en rondellhund på internet?

Februari är årets kortaste månad, men under den kan mycket hända. Eller vad sägs om närmare 300 000 videos, drygt 30 sekunder långa med människor som dansar. Alla till samma låt – Harlem Shake, som också har givit namn åt dansen och fenomenet.

Enligt wikipedia var det några tonåringar från Australien som den 2:a februari lade upp en dansvideo på youtube. Snart började andra att göra sina egna versioner av dansen som går ut på att en utklädd eller maskerad person i en folksamling börjar dansa, utan att någon reagerar. Sedan börjar alla andra också dansa. Det hela pågår i en dryg halvminut och sedan är det över. Som om inget hade hänt. Allt till samma låt, Baauers Harlem Shake. Ungefär 4000 videos om dagen har publicerats hittills.

Denna internetföreteelse har även letat sig in i tv och tidningar.  Den senaste veckan har vi kunnat läsa om brandmän och poliser som gjort dansen på sina arbetsplatser, ibland till sina arbetsgivares stora förtret, och i helgen överraskades tittarna av en Harlem Shake i Postkodmiljonären i tv4. I Skara dans-protesterade elevkåren på SLU mot att deras utbildning planeras flytta till Uppsala. I Egypten utförde några män dansen framför pyramider, och detta tilltag har upprört många känslor.

Vad är då meningen med detta, kan man fråga sig? Kanske är det just det som är grejen. Att människor väljer att göra något som är väldigt oväntat, konstigt och helt obegripligt. Bara det kan ju vara ett statement i sig i en värld där vi gärna vill förstå, ruta in och tolka allt. Jag kan inte låta bli att dra en parallell till rondellhundarna som prydde nästan varenda rondell för några år sedan. Ingen förstod riktigt varför de fanns, men man kunde ändå inte låta bli att dra på smilbanden när man såg dem. Tanken på att någon eller några i lönndom snickrat, målat och ställt ut hundarna i rondellerna gladde iallafall mig.

Rondellhund är en form av gatukonst som uppstod i Sverige under 2006 och innebär att anonyma personer placerar ut handgjorda hundar i olika material i rondeller. Det hela kan ha börjat i samband med att ett stort konstverk placerat i en rondell, föreställande en hund vandaliserats.

Rondellhund är en form av gatukonst som uppstod i Sverige under 2006 och innebär att anonyma personer placerar ut handgjorda hundar i olika material i rondeller. Det hela kan ha börjat i samband med att ett stort konstverk föreställande en hund, placerat i en rondell, vandaliserades.

Men hur kommer det sig att så många faktiskt hänger på dessa flugor? Jag vet inte, men hur som helst är det roligt att människor som kanske aldrig skulle använda sig av sin konstnärliga och kreativa sida annars, tar sin chans att släppa loss. Oavsett om det är en protest, ett konstprojekt, ett försök till provokation eller bara lite tidsfördriv, så är det väldigt generöst att de bjuder oss andra på resultatet.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s