Kultur

Andra chansen

Ikväll är det dags för melodifestivalens andra chans och nästa lördag är det tid för den stora finalen. Sedan ett antal år tillbaka är melodifestivalen uppdelad i fyra deltävlingar följt av andra chansen där artister som tagit sig vidare från de olika deltävlingarna får ännu en chans att komma till finalen. Den som vinner i finalen blir sedan Sveriges representant i Eurovision Song Contest.

Deltävlingar och andra chans är i sammanhanget ett ganska nytt påfund i melodifestivalens historia. Redan 1958 sändes den allra första melodifestivalen i Sverige även om det var långt ifrån varje svenskt hushåll som då hade en TV. Fast till en början kallades tävlingen för Eurovisionsschlagern, svensk final, 1965 ändrades det till Svensk sångfestival och två år senare sattes namnet Melodifestival. Tävlingens former har också varierat under de dryga 50 år som tävlingen sänts. Det har varit förinspelade program och först på 1980-talet blev melodifestivalen ett direktsänt program. Melodifestivalen år 2000 var den sista tävlingen där musiken framfördes med en livorkester. Två år senare infördes även dagens koncept med deltävlingar.

Hur vinnaren röstas fram har också varierat genom tiderna. Idag sker röstning via telefon och sms i kombination av jurygrupper som sätter poäng. Innan 1999 var det dock bara jurygrupperna som hade möjlighet att poängsätta bidraget och utse en vinnare.

En vecka återstår innan vi vet om rätt låt vann och vem som representerar Sverige i Eurovision Song Contest som i år arrangeras i Malmö.

melodifestivalen-2013

 

Text: Liza Kettil

Bild: svt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s