Ekonomi & Arbetsliv

En kugge i maskineriet

Att arbeta på ett callcenter var inte riktigt vad jag drömde om när jag var liten men det var en möjlighet att flytta till ett annat land och med det ett äventyr. Jag sitter i andra ändan av linjen och svarar när företagsspecifika kunder ringer i sina, ibland svåraste stunder. När datorn strejkar eller den där viktiga applikationen inte installerats korrekt och naturligtvis väntar tusen åhörare på att kunden ska leverera ett framförande. När jag började på mitt jobb förstod jag inte att jag skulle vara en länk i lång kedja där varje minut då produktionen avstannat för att nätverket ligger nere kostar mer pengar än vad jag kan föreställa mig. Det är min uppgift att ställa rätt frågor för att ge en korrekt analys av situationen, att vänligt men bestämt ställa samma fråga på olika sätt om jag inte får rätt svar. Det är hur fort jag som support-agent agerar som avgör om linan kommer klara sig för dagen och hur snabbt jag kan skicka ärendet till rätt till team för assistans.

En telefon ringer, en till och sedan hör man varje telefon ringa  när något globalt problem upptäcks hos vår kund. Det är då när man ska agera som snabbast som världen stannar upp och den tycks gå i ultrarapid, den går i slow motion och jag tänker att jag skulle vilja ställa mig upp och ropa ”incoming” medan samtalen ringer som granatexplosioner. Mitt jobb är att svara inom 10 sekunder och att snabbt ta all information och sedan ta nästa och nästa samtal. I mitt jobb finns inga dumma frågor eller dumma svar, det finns inga otrevliga människor. Jag ska vara likgiltig inför dessa nyanser, jag ska vara densamma, den konstanta faktorn oavsett om jag heter Rebecka, Anders eller John. Det är det som gör det här jobbet svårt ibland, människor är inte statiska, varje samtal är ett nytt problem och en ny människa och därför är det ibland svårt att vara själv vara statisk att alltid hålla sig inom ramen om vad man får eller inte får göra.

Jag har tagit under min tid som tech-support tagit dryga 4000 samtal, jag har sagt hälsningsfrasen 4000 och vet inte vem eller vad som väntar när person i andra ändan börjar prata. Jag är en liten del, en kugge i en mycket större maskin men jag kan göra stor skillnad för de som ringer. Det är inte ett jobb jag drömmer om för framtiden, men det är ett jobb där jag gör skillnad i andra människors vardag. Det är också ett jobb där jag har lärt mig otroligt mycket om hur människor fungerar men kanske mest om mig själv.

IMG_0996

Ett jobb i ett annat land gav mig möjligheten att ge mig ut på äventyr. I snart två år har jag bott och arbetat på Irland och ännu har jag inte tröttnat!

 

Funderar du på att flytta utomlands? Gå in på:

Monster

AMS

Text: Rebecka Kettil

Bild: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s