Mat & Bak

Att äta efter säsong

Ett ofta förekommande argument i debatten för att äta klimatsmart är att man skall äta efter säsong. Fast vad innebär det egentligen? I en globaliserad värld har vi tillgång till frukt och grönt lite när som helst på året. Det går att köpa både jordgubbar och tomater mitt i vintern. De har givetvis inte odlats i Sverige utan kommer från sydligare breddgrader. Genom att istället äta det som är i säsong till förmån för det som importeras är att äta klimatsmart. Ju närmare konsumenten som maten odlas desto bättre för miljön. Titta gärna nästa gång du är i affären vart ifrån frukt och grönt kommer. Varför välja äpplen från Nya Zeeland om det finns äpplen från Sverige att välja på.

Bortsett från att svenska frukter och grönsaker odlas på närmare håll så är det också lätt att ta reda på vilken form av bekämpningsmedel som är tillåtet vid odling i Sverige. Synen på bekämpningsmedel skiljer sig åt över världen vilket kan vara bra att tänka på. Vissa saker går ju inte att välja svenskodlat. Bananer och apelsiner är inte vanligt förekommande hos oss i norr men det betyder inte att vi måste avstå från dem.   Det är dock klokt att välja både bananer och apelsiner som är ekologiskt odlade. Det är inte bara bra för miljön utan även för de människor som arbetar på odlingarna. I många länder finns inte den starka skyddslagstiftningen som svenska arbetare har vilket innebär att många är drabbade av en dålig och rent av farlig arbetsmiljö.

Kort guide till hur du kan handla efter säsong:

Januari: Brysselkål, citrusfrukter och vinteräpplen.
Februari: Brysselkål, clementin, grönskål, kålrot, morot, rotselleri och vinteräpplen.
Mars: Clementin, kålrot, morot, pomerans, rotselleri och vinteräpplen.
April: Clementin, granatäpple, kajplök, kålrot och nässlor.
Maj: Gräslök, nässlor, rabarber, ramslök och spenat.
Juni:Dill, gräslök, jordgubbar, potatis, purjolök, rabarber, ramslök, sallad, sparris, spenat och vitkål.
Juli: Blomkål, blåbär, broccoli, fänkål, gräslök, gurka, hallon, jordgubbar, kronärtskocka, körsbär, melon, nektarin, persika, potatis, purjolök, rabarber, ramslök, romansallad, rotselleri, ruccola, spenat, squash, tomat, vinbär och vitkål.
Augusti: Björnbär, blåbär, broccoli, fänkål, gräslök, gurka, hallon, kålrot, körsbär, majs, morot, purjolök, rabarber, romansallad, rotselleri, ruccola,squash, tomat, vinbär och vitkål.
September: Bjönbär, blåbär, blomkål, broccoli, brysselkål, fänkål, gräslök, grönkål, gurka, havtorn, kålrabbi, kålrot, lingon, lök, majs, mangold, morot, paprika, plommon, pumpa purjolök, romansallad, rotselleri, squash,svamp, svenska äpplen, tomat och vitkål.
Oktober: Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, havtorn, kålrabbi, kålrot, majs, mangold,morot, pumpa,purjolök, savojkål, squash, svamp,valnötter och vitkål.
November: Blomkål, brysselkål, kastanj, kålrabbi, kålrot, mango, morötter, pumpa, purjolök, satsumas, savojkål, svartrot, vitkål och äpplen.
December: Brysselkål, clementin, dadel, grönkål, kålrot, morot, passionsfrukt, rotselleri, savojkål, sharonfrukt, vinteräpplen och vitkål.
 
IMAG1119
 

Läs gärna: Släng inte maten!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:, , , ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s