Hem & Trädgård

Planera din köksträdgård

Jag hoppas att du, efter mitt skrivande om odling, blivit sugen på att prova. Jag tänkte ge lite goda nybörjarråd om köksträdgården och vad man ska tänka på när man börjar odla. Först måste du ha ett lämpligt ställe att ha odlingen på. Det bör vara soligt men inte för utsatt för vind. Det bör inte stå stora träd för nära då dessa stjäl både vatten, näring och sol. Det kan vara en bra ide att ha odlingen nära komposten då dessa är samarbetspartners.

DSC_0016

Även om vintern gjort ordentlig comeback de sista dagarna så är det snart dags för en ny odlingssäsong!

 

En bra nybörjarodling är att använda upphöjda bäddar, typ pallkragar eftersom det är lättskött och avgränsat. Det går förstås lika bra att snickra egna lådor som lätt görs av spillvirke- Tänk på att det absolut inte får vara impregnerat. Det impregnerade virket innehåller rejält med gift och det är inget man vill ha i sin grönsaksodling. Två pallkragar på höjden eller 40-50 cm högt är rätt lagom odlings djup, tex morötter behöver djupet stöter de på motstånd när de växer så förgrenar sig roten. När man odlar på höjden behövs inget särskilt underarbete, om man inte vill ha tex grus i mellan odlingsbäddarna. Det räcker att lägga tidningar på marken och fylla på med bra jord, från den egna komposten eller köpejord. Plantskolan säljer ofta bra odlingsjord i lösvikt om man behöver större volymer.

Vad du ska odla var antagligen det första du tänkte ut, var noga med att läsa på fröpåsen när det ska sås och om det kräver någon speciell jordtemperatur för dina frön. Exempelvis så ruttnar bönor  om jorden är för kall, då är det bättre att vänta ett par veckor med att så och det påverkar inte tidpunkten när du kan skörda eftersom de ändå inte gror när det är för kallt.

DSC_0006

Vad ska jag välja? Det kan vara svårt att bestämma sig bland allt som finns att välja mellan. Tänk på att läsa noga på fröpåsarna!

 

Det kan vara bra att redan från början skydda odlingen från diverse glupska djur som gärna förser sig av våra plantor.

Rådjur: äter det mesta och de hoppar bra, ett högt staket är det säkraste.

Sniglar: äter allt vi vill odla och lite till, sätt en kant på odlingsbädden, helst i metall och helst som ett upp och ned vänt U. Gå runt din odling varje dag och plocka så många du kan, gör ölfällor av en nergrävd plastburk med öl i, lämna en kant så att inte oskyldiga ramlar i.

Insekter: det finns många sorters insekter som vill kalasa på våra grönsaker, vanligaste är morotsflugan och kålfjärilen. Fiberduk fungerar hjälpligt och varken morötter eller kål trivs i klimatet som blir under en fiberduk. Jag köpte förra året ”kålnät” som var framtaget för att läggas som skydd mot kålfjäril. Det har dock visat sig att det inte tillverkas längre, då är vi kanske hänvisade till fiberduk ändå. Om man inte kan använda en gammaldags tyllgardin förstås, jag har inte provat. Försök att bygga upp fiberduken som ett tält, helst med bågar då den väldigt lätt fläcks sönder när det blåser. Då blir klimatet lite bättre under den. Blir det hål i är genast våra fiender där och tar sig in.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s