Familj & Hälsa

Good enough

För många människor räcker det inte bara med att få saker gjorda utan det måste också göras perfekt. Att göra saker ordentligt är givetvis bra men är perfektion alltid önskvärt? Kanske kan det räcka att bara göra saker good enough. Att inte lägga in den där extra växeln som gör att det blir helt perfekt. Att göra saker good enough handlar inte om att göra saker dåligt. Det handlar istället om vart man väljer att lägga sin ambitionsnivå.

Att eftersträva perfektion i i varje handling i alla delar i livet kan vid en första anblick vara en bra tanke men vad innebär en sådan ambition rent praktiskt? Att komma till insikt om att allt inte måsta vara perfekt kan kännas frigörande. Att det kan räcka med att saker blir gjorda och helt enkelt låta det vara good enough. Vinsten med att våga göra saker som är good enough, helt lagom  är att påfrestningen på det egna jaget minskar.

En viktig fråga i sammanhanget är för vem det är viktigt att det du gör blir perfekt och varför! Se över dina åtaganden i vardagen och fundera över vilka som känns viktiga att de faktiskt görs helt perfekt och vilka som kan göras good enough. Är det acceptabelt att bjuda på köpta kakor på ett kalas eller är det nödvändigt att baka själv? Troligen är det för sällskapet dina gäster kommer på kalas och då blir det som bjuds på underordnat. Måste du förbättra din prestation varje gång du tränar eller är det kanske tillräckligt bra att du tränar? Kanske är prestationshöjningen den morot som krävs för att du skall byta klackar mot löpskor och då är det helt rätt.

Det är du som avgör vad du vill lägga din tid på! Vissa saker är viktigare för dig än andra saker. Även tråkiga saker måste göras och de måste göras ordentligt. Allt kräver dock inte perfektion och genom principen good enough finns mer utrymme att lägga på det som känns viktigt för dig!

IMAG2195

Får man bjuda på köpta kakor eller måste det vara hemmagjorda minicupcakes?

Läs gärna:

Hur hinner alla andra?

Fake it till you make it

Energitjuvar och glädjedödare

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

5 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s