Livsstil

Jag drar till landet…

Hur skulle du bo om du fick välja helt fritt? Många drömmer om livet på landet och tänker sig en tillvaro i lugnare tempo med närhet till naturen. Hur realistiskt är det att förverkliga drömmen om att andas lantluft? Att hitta en bostad till ett rimligt pris är inte så svårt förutsatt att man tittar bortom storstadsregionerna. Många småorter har dock rimligt pendlingsavstånd till större städer vilket är bra med tanke på arbetsmarknaden. Beroende på yrke kan det vara mer eller mindre svårt att hitta arbete på din nya hemort. För den som jobbar inom omsorgerna finna det ofta arbete att hitta även på de mindre orterna medan det kan vara svårare för den som är akademiker. Kanske kan det vara aktuellt att starta eget?

IMAG3427

Fördelen med lägre bostadspriser innebär att familjens fasta kostnader blir lägre och med det möjligheten att klara sig på mindre pengar. Hur mycket pengar som behövs för att klara grundbehoven varierar från hushåll till hushåll. Det kan dock vara klokt att fundera över vad som känns viktigt i livet. Hur mycket måste du arbeta för att ha råd med det du vill ha i ditt liv? Är statusprylar viktigt kommer du att behöva arbeta mer än om du prioriterar fritid. Många gånger jobbar vi på i högt tempo utan att stanna upp och fundera över varför. Kanske skulle jag egentligen klara mig på att jobba halvtid och på så vis få mer tid över till sådant jag tycker är roligt.

DSCN2325

Livet på landet representerar för många en enklare och lugnare tillvaro!

Livålevas skribent Raimo Norrgran Kettil bytte staden mot landet och flyttade till Hult i Munkedal för fem år sedan. För honom var det snarare en slump som gjorde honom lantis än ett medvetet val.

Det var lite av en slump egentligen. Min fru hittade en annons på ett renoveringsobjekt för den händige och några veckor senare stod vi som ägare. De första åren fungerade huset som fritidsbostad och varje ledig stund ägnades åt renovering.

Den trånga trerummaren i centrala Stenungsund byttes mot ett stort hus på landet med trädgård. Huset ligger en bit ut på landet men Göteborg ligger bara en och en halv timme bort med bil. Bostadens stora yta gör att det finns gott om utrymme för familjens olika intressen. Trädgården är dessutom ett positivt tillskott för både vuxna och barn. Raimo ser det också som positivt att ha skogen precis inpå knutarna. Tidigare när han skulle ut med hunden fick han gå långt när han skulle på skogspromenad. Idag är han i skogen så snart han lämnat trädgården.

DSC_0326 (2)

Trädgårdsarbetet har för Raimo blivit ett oväntat intresse. Här lägger han plattor tillsammans med Livålevas trädgårdsskribent Magdalena

Något som förvånat Raimo är hur mycket lättare det är att lära känna andra människor i den lilla orten mot i storstadsområdet och det ser han som positivt. Lantlivet menar han ger honom bättre utrymme för egna tankar och idéer. Det som är tungt med lantlivet är vintern. När det är mörkt och kallt då känns livet på landet jobbigt. När det skall skottas snö och eldas i pannan och vägen till övriga världen kanske inte plogas på hela dagen.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

1 svar »

  1. Jag bor på landet och njuter dagligen…
    Har tidigare bott 25 år i en stor stad.
    Det gäller att ha inomhusarbete & utomhusarbete eftersom man måste gå efter väderleken…
    Jag åker längdskidor när snön är fin, ibland t.o.m. spark…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s