Familj & Hälsa

”Det bästa beslutet jag tagit”

När Sofia Jansson ställde sig på vågen för två år sedan kände hon att det fick vara nog. Hon behövde göra något drastiskt för sin hälsa. Hon vände sig till vårdcentralen och fick en remiss skriven för en gastric bypass-operation. Drygt ett år senare, i maj 2012 var det dags. Idag är Sofia 23 år gammal och lever ett lättare liv med man och barn i utkanten av Kristianstad.

Överviktskilona trillade på ett efter ett. Kanske försökte Sofia att blunda för problemet, men till slut var det inte hanterbart längre. Alla vet ju att det är farligt med extrem övervikt, och Sofia kände det som att hon höll på att äta sig till döds.

Jag kunde inte kontrollera min vikt och det hade jag inte kunnat göra på väldigt många år, om jag ens någon gång kunnat det. När jag närmare mig 200 kilo kände jag att jag hade försökt så många gånger att gå ner i vikt men alltid gick upp allt igen och sedan ett par extra kilon.

CIMG0975

Sofia och maken Alexander på bröllopsdagen. Familj och vänner är viktigt för Sofia, och när hon inte arbetar extra inom äldreomsorgen är det åt dem hon ägnar sin fritid.

Under året som gick mellan remiss och operation hann Sofia bli mamma. Det tog ganska lång tid att bli gravid och Sofia började fundera på om övervikten bidrog till att det inte blev något barn. Detta var en av anledningarna till att Sofia ville opereras, men strax efter att remissen skrevs blev Sofia slutligen gravid. När sonen var några månader gammal var det dags för operation. Eftersom Sofia nyss genomgått en förlossning sköt man på ingreppet ett antal veckor extra.

Jag har aldrig känt mig så trevligt bemött som på sjukhuset när jag skulle opereras. Ingen läkare som påpekade att jag nog måste börja gå ner i vikt. En sån simpel sak att sjukhuskläderna var i större storlekar kändes helt underbart.

Operationen skedde i Lund, efter mycket förberedelser. Sofia fick träffa läkare, sjuksköterska och dietist innan och är mycket nöjd med informationen, även om det var mycket att ta in. Ingreppet gick bra och det gjorde inte särskilt ont efteråt. Efter utskrivningen kunde det kännas lite ensamt, det fanns inte så mycket stöttning efteråt förutom att Sofia fick med sig en pärm med information hem.

SAM_2453

Sofia har blivit många kilo lättare och vardagen har blivit enklare. Men viktresan är krokig och för att få kontakt med andra som gjort samma operation startade Sofia en blogg.

Jag var hela tiden fast besluten om att göra operationen. Även fast det kändes läskigt att höra om eventuella komplikationer.

Om det finns någon nackdel med Sofias operation, är det överskottshuden som blivit efter viktnedgången och att inte kunna äta som vanligt längre.
– Man blir fort mätt och råkar man äta för mycket hamnar man lätt på soffan efteråt.

Det är vanligt att drabbas av tarmvred när man genomgått en gastric bypass. Det beror på att tarmarna får mer spelrum i bukhålan och lättare snor sig kring varandra och bildar ett stopp i tarmkanalen. Detta hände Sofia en tid efter operationen. Trots att det är mycket smärtsamt och kräver sjukhusvård, är hon väldigt nöjd med sitt beslut. Hon har gått ner den största delen av sina överviktskilon och berättar att det bästa av allt är att inte längre bli uttittad när hon befinner sig bland folk. Dessutom är det många saker i vardagen som fungerar väldigt mycket lättare nu. Till exempel att kunna leka med sin son utan att bli trött, eller att diska utan att få ont i ryggen.
– Nu känner jag mig som alla andra, det är det bästa beslutet jag tagit.

Läs gärna Sofias blogg Livet efter en GBP

Den här artikeln är den tredje i vår serie om gastric bypass. Läs gärna:

Text: Regina Johansson
Bild: Tillhör Sofia Jansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s