Ekonomi & Arbetsliv

Söndagsångest?

Ett människoliv tillbringas till stor del på jobbet. Cirka åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan i ungefär 40 år. Med undantag för en månads semester om året, föräldraledighet och kanske någon sjukskrivning. Har du tänkt på att om du gillar att gå till arbetet så slipper du att ha söndagsångest 48 gånger per år!

DSC_0952[1]

Alla har svackor på jobbet. Vissa perioder kan vara riktigt tunga men ofta går de över. Om dessa perioder kommer ofta och det nästan alltid känns ångestladdat att gå till jobbet är det dags att vidta åtgärder.

Vad vi önskar oss av vår jobbsituation kan förstås variera, men många av oss vill:

  • Utvecklas
  • Känna att man kommer till sin rätt
  • Inspireras av meningsfulla arbetsuppgifter
  • Trivas i arbetsgruppen
  • uppskattning för sitt arbete

När allt för många bitar på arbetet inte känns bra behövs förändring, men många gånger stannar det vid tanken. Kanske är vi rädda för att göra oss obekväma om vi påtalar problem på arbetsplatsen. Kanske tror man inte att det finns några jobb att byta till. Man orkar inte studera. Somliga har aldrig sökt ett jobb förut, utan fick sitt första jobb genom kontakter. Yrket är en stor del av identiteten – vem är jag om jag helt byter bana? För ibland vill vi inte bara ha ett nytt jobb utan dessutom arbeta i en helt annan bransch.

Otrivsel på jobbet drabbar många förutom en själv. Arbetsgivare, arbetskamrater, kunder och andra man möter i sitt arbete märker när man vill vara någon annan stans. Är man trött och stressad påverkar det dessutom vänner och familj. Tänk på att om fler vågar byta jobb blir möjligheterna till det större, eftersom det skulle bli lite mer rörelse på arbetsmarknaden.

Men man måste ju inte alltid säga upp sig så fort något inte känns bra! Går det att ändra något så att du trivs bättre på ditt jobb? Prata med chefen. Går det att byta arbetsuppgifter, plats eller arbetstider? Kan du få mer eller mindre ansvar? Gå ner i tid?

Har du funderat på att starta eget? Även om ingen blir rik på det i början, ger det stimulans om du saknar det på jobbet. När man har en affärsidé kan det vara en god idé att börja sin verksamhet vid sidan av sitt vanliga jobb. Då kan man känna sig för och tar inga stora ekonomiska risker. Tänk bara på att inte konkurrera med din arbetsgivare.

Om du vill börja jobba med något helt nytt kanske man behöver studera. Fundera inte så mycket på om du klarar av att plugga, fundera istället på om du vill!

Om du känner att du fastnat i funderingarna och inte vet vad du vill med din framtid kan det vara idé att söka upp en livscoach eller en karriärcoach. Det kostar en slant men kan vara väl investerade pengar i dig själv. Genom att välja ett arbetsliv du gillar, väljer du bort söndagsångesten och kan istället omfamna måndagen!

Läs även:
Mia Söderberg uppfann sitt drömjobb – gör det du också!
Studera – att bädda för arbetslivet

Text: Regina Johansson
Bild:
Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s