Hem & Trädgård

Trädgårdsmästarens redskap

Vad behöver hobbyträdgårdsmästaren för basverktyg? Även om man bara har en lite plätt att odla på behöver man en del utrustning. Det jag tycker är viktigast är en rejäl spade, och den bör vara spetsig för att kunna gräva igenom tex gräsmattan. Det finns många varianter av spadar men det viktigaste är att den känns bra att hålla i. När man vänder sin kompost är en grävgrep/potatisgrep ett utmärkt verktyg, den fungerar naturligtvis utmärkt för att ta upp potatis med också. En potatisgrep har breda och inte särskilt spetsiga klor eller många försedda med kulor i änden för att inte skada potatisen. Det är den med breda klor som passar bäst för kompostgrävning.

Krattor kan man behöva olika varianter av beroende på vad man ska kratta. Till trädgårdslandet behöver man en metallkratta. Ska man kratta ihop gräsklipp passar en som är i plast bättre. Är det lövräfsning man ska ägna sig åt så passar en räfsa bäst.

Det finns ett urval av redskap som är till för att rensa/luckra jorden med dessa brukar kallas kultivator. De kan se ut på olika sätt men det är lättast att arbeta med ett långt skaft. När man kupar sina potatisar är det lättast att använda en hacka som är avsedd för ändamålet, det går bra att använda spaden eller kultivatorn om man bara har en liten potatisodling.

När man rensar rabatter eller runt späda grönsaksplantor är handverktyg lättast att använda, det finns flera olika varianter, köp en som ligger bra i handen och inte känns klumpig. Planteringsspade är nästan nödvändigt att använda när man planterar små plantor och blommor.

Sekatör använder man vid beskärning av träd och buskar, de finns även med långt skaft och kallas då för grensax. Det finns sekatörer med löstagbara blad som man kan ta loss och slipa när de blivit slöa, dessa ligger förstås i en lite högre prisklass men man har sin sekatör i många år. Grensaxen är lite kraftigare och används till lite kraftigare grenar, den är ett bra komplement om man har en lite större eller en uppväxt trädgård. För att komplettera sekatören och grensaxen när man beskär stora träd eller buskar är en såg bra att ha, den bör ha fina tänder för att göra fina snitt. För att redskapen ska hålla i många år är det viktigt att vara rädd om dem, det viktigaste är att plocka in dem efter användning och se till att de är rena. Det är bra att ha ett hörn i förrådet för sina trädgårdsredskap där alla har sin egen plats, då blir det lätt att sätta igång när arbetslusten slår till.

DSC_0400 (6)

Även för hobbyträdgårdsmästaren är redskapen viktiga!

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s