Krönika

Krönika: Kött, mjölk och konsumentens makt

Länge har jag gått och trott att jag alltid köper svenskt kött. Slarvigt nog har jag tagit för givet att frysta färdigrätter från svenska företag innehåller just svenskt kött. Hästköttsskandalen har uppmärksammat mig på att det är importerat kött som används, och att man inte ens kan vara säker på vilken art man bär med sig hem från affären. Frysta matförpackningar har fungerat som trojanska hästar eftersom jag glömde bort det finstilta.

Att jag väljer mjölk och kött från Sverige beror på flera saker. Vi har stränga djurskyddslagar, och jag tycker att det är onödigt att frakta kött från Brasilien och hit när vi faktiskt kan producera själva. Jag tycker också att det är värdefullt att det finns djur och bönder i vårt land. För mig är det värt de extra kronorna, jag ser det som att jag får mycket på köpet förutom att jag blir mätt i magen.

Matproduktion i Sverige ger öppna landskap

”Svensk mjölk ger öppna landskap”. Uttrycket är slitet eftersom det är sant!

När man står i affären är det många saker som kan styra valen; pris, smak, förpackning, miljö och etik. En del tänker inte alls. Många tycker att ekologiskt och närproducerat är bra, men att det kostar för mycket. Då tycker jag att det är viktigt att fråga sig vad det är man jämför med. Kanske är det den KRAV-märkta varan som har ett normalt pris och alla andra som är alldeles för billiga?

Min sambo och jag har nyss fått en dotter och jag är föräldraledig. Alltså har vi inte obegränsat med pengar på matkontot. Därför prioriterar jag noga när jag handlar. Jag är försiktig med att köpa livsmedel med knappt näringsinnehåll såsom chips, godis och dricka. Om jag inte vill betala för en svensk fläskfilé, så låtsas jag inte om det danska alternativet utan väljer istället en del av djuret med lägre kilopris. Eftersom de ekologiska och närproducerade varorna ofta kostar lite mer, får de också ett högre värde för mig. Jag har blivit grymt duktig på att inte köpa mer mat än vi äter upp. Trots att jag numera köper mer ekologiskt än jag gjort innan, är våra matkostnader lägre nu när ingenting slängs.

Glöm inte bort att du som konsument har superkrafter!
När du handlar visar du både affärerna och producenterna vart skåpet skall stå. Varenda inköp du gör är ett sätt att ge ditt godkännande till produktionen.  Detta är kanske det enda  området i samhället där alla har precis lika stor makt. Ta vara på den!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s