Ekonomi & Arbetsliv

Rapport från bondgården: brunst och ödmjukhet!

Nittio bestämda kor som innehar ett stycke familj – Helen Andersson från Uddevalla delar med sig av en liten inblick i vardagen på en gård med mjölkkor, där kor är som kor är mest.

Livet tuffar på här på bondgården. Det senaste har vi roat oss med att byta datatranspondrar på kossorna i robotlagårn. Dessa fantastiska små dosor ska mäta kornas aktivitet och på det viset ska vi kunna se brunst även på dem som håller sina lustar för sig själva. Så här på pappret låter det som en baggis men det finns en liten hake. Kor hatar förändringar och är inte alls välvilligt inställda till nya halsband. Med blod, svett och jävlar anamma fick jag, Karlsson och svärfar till slut övertygat de motspänstiga damerna om det nödvändiga, och nu går dom där nere och aktiverar sig som aldrig förr.. Äldre bönder bara skakar på huvudet, vad är det för fel med att kolla efter tecken på brunst därbak!?

Liv och död kommer nära när man håller på med djur. Förra veckan lade sig en av våra bästa kor sig bara ner och tog avsked. Dagen efter det så födde en kviga en kalv med sätesbjudning. Det blev en segdragen historia för den unga mamman och slutade inte lyckligt för nykomlingen. Karlsson gjorde sitt yttersta med livräddning i allra bästa första hjälpen-stil, men denna gång avgick Hades med segern. Tungt, tungt , tungt att vara bonde sådana veckor. Men dagen därpå sken solen igen då en av våra bästa andra-kalvare slog till med strike och levererade en kvigkalv av bästa kvalité. Man får vara ödmjuk inför livet!

En ko dricker ungefär hundra liter vatten per dygn.

Varje dygn sörplar korna ungefär hundra liter vatten var.

En annan sak att vara ödmjuk mot här på gården är vatten. Detta ständiga orosmoment. Det är alltid för lite vatten eller för mycket vatten på fel ställe. Sommartid gäller det att planera sin dusch mycket noga. Jag vet inte hur många gånger man stått i duschen med schampo i hela håret och plötsligt har det bara kommit tre droppar i en klunga, eftersom den automatiska disken i robotlagårn dragit igång. Nyligen fanns det inte en droppe. Korna knorrade. Hästarna knorrade. Jag knorrade som tusan, för jag fick inget kaffe! Efter sex timmar sket jag totalt i kaffet. Stackars kossorna, de undrade vad som hänt. Kön till vattenhoarna ringlande lång och så fort man visade sig var de inte sena med att tala om sin situation. När Karlsson och svärfar tillsammans med den snälla elektrikergrannen fick ordning på brunnen som tätnat i översvämningsslangen och dränkt det elektriska, kom vattnet tillbaka och då gick det åt en och annan liter. Något vatten till kaffebryggning i huset, som ligger högt var det inte tu tal om!

058

Det är inte alla kvigor som är sams med roboten!

Vi har flera kvigor på prao inne i robotlagårn. Detta går ut på att de kommer dit in de sista månaderna på sin dräktighet och bekantar sig med lokalerna. Roboten har ett fiffigt program då den borstar och surrar så mycket den orkar medan kvigan får mat. Vissa fattar galoppen direkt, för andra tar det lite längre tid. Nån enstaka är riktigt korkad och en sådan håller vi på och kämpar med just nu. Jo, för all del, hon kan tänka sig att gå in där nu, efter mycket svett och övertalning. Men inte själv. Hon väntar troget tills man kommer och hämtar henne, istället för att ta saken i egna händer. Väl uppe tvekar hon och det är det flera av de gamla gäddorna som lagt märke till. Så de lurpassar och hur man än spottar och svär seglar de förbi henne och man får vänta. Igen. Och igen. Tålamodet sådär innan frukost är väl kanske inte det bästa och man önskar kvigan ”Feter” åt skogen. Men så påminner man sig om att hennes mor för närvarande mjölkar 61 l/ dygn och då är det bara att le & smeka medhårs. Nån gång ska det väl betala sig. Hoppas jag! 😛

För dig som vill läsa tidigare kosse-kåseri från Helen:
Vad händer på mjölkgården?

Text: Helen Andersson
Bild:
Helen Andersson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s