Hem & Trädgård

Ordning och reda i skåpen

Ingenting hittar man och när dörren öppnas ramlar saker ut. Irriterande och tidsödande! Här kommer lite tips på hur du kan organisera i skåpen hemma hos dig.

DSC_0999[1]

Samla alla småsaker på ett ställe. Det ger ett organiserat intryck och det är lättare att både hitta och städa.

Badrumsskåpet

Här är ofta fullt med tandborstar, krämer, salvor, mediciner och allehanda krimskrams. Börja med att rensa bort onödigt och släng skräp som säkert finns där. Köp långsmala korgar att samla småsaker i, eller skär till underdelen på en gammal kartong i lagom storlek. För att det skall se lite roligare ut, kan du alltid klä in den i presentpapper eller något annat fint du har hemma. Ställ in det nödvändiga i skåpet igen, se till att det finns lite luft emellan och att inte saker riskerar att välta om man tar ut något.

Bestäm dig för vad som skall få vara i badrumsskåpet och vad som skall bo någon annan stans. Var sedan lite sträng mot dig själv så att inte allt möjligt hamnar där igen. Smycken kanske passar bättre i ett smyckeskrin eller på en hängare? På VisaLiza finns ett bra exempel på hur du kan förvara dina halsband snyggt och lättillgängligt.

DSC_1002[1]

Med tanke på att det är många som kikar i andras badrumsskåp, känns det bra med ordning och reda. Det blir som ett skyltfönster, vem bor här?

Medikamenter och förband

Bland mediciner, vitaminer och kosttillskott kan det vara svårt att få överskådlighet. Dela upp dem efter kategori. Lägg dem i något lämpligt, exempelvis begagnade glassbyttor eller grunda, stora plåtburkar. Det är då lättare att hålla ordning, man kan lätt ta ut dem när man letar efter något och det är lättare att torka av ytan under när man städar – bara att lyfta undan. Det är smart att skriva utanpå lådorna vad som finns i för att alla skall hitta och kunna upprätthålla ordningen.

DSC_0973[1]

När man behöver en värktablett vill man hitta den fort. Etiketter förenklar.

Kylskåpet

I en kyl förändras innehållet ständigt. Här kan det vara riktigt knepigt att bibehålla en ordning som gör så att man inte tappar bort matvaror där inne, och ändå får plats med allting. Ofta har man några saker som inte behöver vara i kylen alls, till exempel oöppnade drickor, konservburkar och buljongtärningar. Ut med dem om du har ont om plats. Bestäm ungefär vart olika varor skall stå. Mjölk och mejeri på ett ställe, pålägg och smör på en egen hylla. Då är det lite lättare att hitta det man söker. Använd grönsakslåda och titta efter i den regelbundet så att inget blir bortglömt och gammalt. Ta för vana att torka ur hyllorna en gång i veckan, kanske i samband med veckohandlingen. Då blir det aldrig så kladdigt och städet går fortare än om du gör det sällan.

De riktiga prövningarna kommer när man bakat en tårta eller behöver ställa in en kastrull. Lösningen på det är att helt enkelt inte ha alldeles för mycket grejer i kylen, så att man kan stuva om lite när det behövs. Om man lägger ner lite krut, lär man sig snart exakt hur mycket av varje vara som brukar gå åt i hushållet. Då handlar man inte hem för mycket och det blir inte onödigt fullsmockat i kylskåpet.

Skafferiet

Vem har inte någon gång upptäckt att man har tre öppnade paket potatismjöl eller florsocker i sitt skafferi? Om man inte har en aning om vad som finns längst in gör man lätt dubbla inköp.

Ordning en gång för alla fixar du genom att först plocka ut precis allt. Släng sådant som blivit dåligt. Häll upp mjöl, gryn och annat i burkar och sätt på etiketter. Den som har samlat på sig burkar av olika slag får alltså användning för dem nu. I burkar kan man också samla småförpackningar på ett ställe, som nötter och påsar med kokos. Plastbackar är också bra och finns i de flesta lite större varuhus för nästan inga pengar alls. Möblera matvarorna efter kategori så är det lätt att hitta. Baktillbehör på ett ställe, pasta och ris på ett annat. Ställ det som används oftast mest tillgängligt.

För att undvika myror och pälsängrar är det viktigt att det inte blir en massa smulor och spill liggande i skafferiet. Om det bara är att lyfta ut backar och burkar, är det lättare att städa ur och det kommer förmodligen att hända oftare.

DSC_0021[1]

När det är lätt att hitta i skafferiet blir det roligare att baka och du vet precis vad du har hemma.

Man öppnar sina skåp ofta, låt det vara lite estetiskt där inne för vardagsglädje. En spetskant på hyllorna i skafferiet, roliga burkar,  eller en post it-lapp med budskap.

Läs gärna:
Städa som farmor
Ska du också städa i helgen?
Inspiration till hemmet

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

4 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s