Ekonomi & Arbetsliv

Studera: Kriminologi på distans

Att vara småbarnsförälder och student är inte helt enkelt. Lägg dessutom till att studierna sker på distans vid sidan om ett heltidsarbete och livet blir till ett riktigt pussel. För Johan Nilsson från Munkedal handlar livet just nu om mycket om planering för att få alla bitar att gå ihop. Sedan i höstas läser han kriminologi på Högskolan Kristianstad samtidigt som han arbetar natt på en fabrik i Brastad. Att plugga på plats på högskolan hade givetvis varit kul menar Johan men hade inte varit möjligt som hans liv ser ut just nu. Möjligheten att plugga på distans ser han som en stor tillgång. Kriminologikursen sker helt och hållet över nätet utan några träffar alls. De har en vecka inläsning som sedan följs av gruppdiskussioner på nätet och sedan är det dags för tenta.

 

I gruppdiskussionen lämnar man kritik på varandra och det kan bli lite diskussion. Man tar kanske inte ut svängarna helt men man lär sig mycket på det.

På frågan om han känner sig som student fast han inte har någon skola att gå till svarar Johan att det är dubbelt. Han känner sig som student, men det är klart att det hade varit kul med föreläsningar och att träffa sina kurskamrater.

DSC_0187

Trots att han läser kriminologi är Johan inte så förtjust i att se kriminalare på TV. De känns oftast ganska långt från verkligheten.

 

Studentlivet för Johan handlar mycket om självdisciplin. Studierna måste skötas när barnen är på dagis/skola och när de sover. Även om han inte har möjlighet att plugga när han själv vill så tycker han att det funkar bra. Johan jobbar nätter och måste dessutom se till att sova på dagen för att orka med arbete, studier och familj. Målet för studierna är en kandidatexamen i kriminologi och efter det förhoppningsvis ett jobb som utredare på polisen. Arbetsmarknaden är dock bred och det finns många möjligheter inom kriminalvård och socialtjänst. Att bli polis är dock inte något som har lockat Johan.

Gillar inte riktigt att vara med där det händer utan jag trivs bättre med att ta hand om det efteråt och reda ut vad som egentligen har hänt.

Johan ser positivt på framtiden och möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Att flytta för ett jobb är dock inte helt enkelt eftersom han har ett barn som är synskadat vilket ställer lite högre krav på omgivningen. Att pendla känns däremot väldigt rimligt.

DSC_0200

Att kunna studera hemifrån har många fördelar även om det kräver mycket självdisciplin!

Att studera kriminologi är kanske inte det vanligaste men för Johan kändes det helt naturligt. Han var intresserad av ämnet sedan tidigare. Med utbildningen har intresset fördjupats och nu har han dessutom med sig teorierna bakom vilket gör att han känner att han blivit mer analytisk. Att kunna bidra med sina kunskaper känns viktigt för Johan och när han fick förfrågan om att föreläsa för Grannsamverkan i Sörbygden tackade han ja. Ett trettiotal människor kom för att lyssna och den inledande nervositeten släppte efter någon minut.

Ämnet är kul att diskutera så jag har svårt att sluta när jag väl har börjat!

Den som funderar på att studera på distans måste vara beredd att avsätta tid för studierna. Även om man sitter hemma och pluggar så måste man bestämma att nu är jag i skolan, nu pluggar jag och kan inte göra annat! Viktigt att omgivningen förstår att det är så det måste vara. För Johan fungerar det bra att balansera arbete, skola och familj och han är glad att han valde att börja studera!

Läs gärna:

Tempo på yrkeshögskolan

Jennifer blir beteendevetare i Lund

Att bädda för arbetslivet

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s