Hem & Trädgård

Dags att så!

Nu är det hög tid att börja med förberedelserna för sommarens odlingar, det kan man bara göra inomhus när vintern är så ihållande som i år. Är våren varm kan man så växter som tål kyla utomhus, till exempel sallat och morötter. Morötternas frön och groddar tål kyla så bra att de går att så på hösten. De börjar växa när det är lagom varmt.

P1010783

Jag brukar börja i mitten av mars med att så växter med lång utvecklingstid, så då hamnar tomat, paprika och basilika- fröna i jorden. Jag sår även sallaten för att kunna sätta ut den så fort det är väder för att ha den ute i kruka. Det blir lite bärande ut och in ett tag, men det gäller allt som ska planteras ut.

P1010767

Så inte för tätt! Det är inte så roligt att slänga fina friska plantor, då är det bättre att aldrig så dem. Man gör sig själv en björntjänst genom att ha för många, plantorna kan inte utvecklas ultimat om de står för tätt. Med för många plantor blir det både för lite ljus och för trångt vilket leder till för lite näring och det leder till små och taniga plantor som aldrig blir något av. Jag plockar fram alla mina fröer och massor av krukor och försöker tänka logiskt på hur många plantor jag får plats med. Förra året hade jag arton tomatplantor på altanen. Nu var det en väldigt regnig sommar vilket tomater inte gillar, det blev för lite sol och luft mellan plantorna. Det betyder att jag bör ha färre än arton, kanske femton då. Men jag får ha en marginal, alla kanske inte gror eller någon planta är liten och tanig och får slängas. Jag har sått fyra frön av fem olika tomatsorter. Det är både köpta frön och sådana jag har tagit själv från egna tomater. Läs gärna min tidigare artikel om tomater: Börja odla ätbart del 2

P1010779

Nu tar det nog en vecka för dem att komma upp ur jorden och ytterligare ett par veckor innan de ska planteras om. Jag har för första gången sått tomatfrön i pluggbrätt. Det är smalare och djupare än vanliga krukor och har större hål i botten, detta ska göra rötterna extra kraftiga så att det blir friska fina plantor.

P1010736

Jag har också inhandlat och lagt sättpotatisen att förgro, äggkartonger är bra att lägga i, de suger upp om det finns fukt och har praktiska fack för varje potatis. Det blev en sort som heter Hankkijan Timo det är en finsk tidig sort som jag provat tidigare med bra resultat. Jag kommer att sätta sena potatis också men de behöver inte förgros.

P1010748

Text: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s