Mat & Bak

Påskpyssla med rulltårta!

Påsken förknippas med pyssel och knåp, men det är inte alltid så lätt att hinna med när påskmiddagar och annat skall lagas. Låt därför gästerna montera och dekorera sin efterrätt själva! En köpt rulltårta kan piggas upp med hemgjord lemon curd och pyntas efter tycke och smak.

Till påskbakelserna behövs:

  • Rulltårta
  • Grädde
  • Muffinsformar
  • Småtallrikar/assietter
  • Godis, strössel, konserverad frukt och annat till dekoration
  • Lemon curd, chokladmousse eller något annat smarrigt till fyllning

DSC_0085[1]

Med muffinsformar som stomme kan man göra goda och snygga efterrätter. Vem har sagt att de bara är till för att grädda i ugnen?

DSC_0087[1]

Det blir roligare ju fler olika grejer det finns att pynta med, men det är fascinerande hur många olika kombinationer man kan göra med bara några få. Hårda karameller kan krossas och blir då som ett strössel.

Börja med att skiva rulltårtan i lagom tjocka bitar. Lägg dem antingen i en muffinsform eller på en mindre tallrik, så blir de mer hanterbara. Gröp ur litegrann i mitten och fyll med valfri fyllning. Det piggar upp smakerna. Inkråmet som blir kvar kan du samla i muffinsformar och blanda med annat gott.

DSC_0112[1]

Lemon curd är oväntat att hitta gömd i en bit drömtårta. Det finns att köpa i de flesta affärer, men är väldigt enkelt att göra själv. Hemgjord blir inte heller riktigt lika söt som den köpta ofta är.

Lemon curd

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 citron

1. Riv citronskalet fint, pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
2. Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
3. Om du inte gör åt allt på en gång, häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.

DSC_0114[1]

När krämen är i är det dags att vara kreativ! Om man vill göra det enkelt för sig lägger man först på grädde och sedan en konserverad aprikos eller persika i mitten. Vips så har du avbildat ett stekt ägg! Andra förslag på bra pynt är godisägg, strössel, choklad i olika former, pingvinstänger som man sedan kapar till önskad längd, godissnören eller godiständer. Välj färgglatt så kommer det bli bra, och tänk till så att det inte är pynt som löses upp och färgar av sig allt för lätt av grädden. Om man gör bakelser till andra så kan man tänka på att allt som ser fint ut kanske inte är så gott att äta på en bakelse. Vissa godisar kan till exempel bli väldigt söta eller hårda att tugga. Men i detta fallet kanske det konstnärliga får gå före – det är ju bara att pilla bort!

DSC_0142[1]

Under högtiderna passar vi ofta på att träffa familj och vänner, och att just baka och pyssla är ett ypperligt sätt att umgås. Att göra saker ihop är bra i alla sammanhang. Om man inte setts på länge eller om alla inte känner varandra så väl, hjälper kreativa aktiviteter till skratt och konversation. Om man tvärtom känner varandra väldigt väl och träffas jämt så kan det också leda till alldeles nya samtalsämnen. Dessutom slipper värden att arbeta ihjäl sig. Ibland har man så mycket att göra när man har fest och kalas att man inte riktigt hinner njuta själv. Himla onödigt när man kan lägga ut vissa göromål på entreprenad till gästerna!

Text: Regina Johansson
Bild:
Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s