Familj & Hälsa

Är du mångalen?

Kan man få svårt att sova när månen är full? Många människor vittnar om insomningsproblem och dålig sömn när det är fullmåne, men det verkar inte finnas mycket forskning som stödjer att så är fallet. Hur det än ligger till, bjuder vi på några sägner om månen och lite tips för den sömnlöse.

Förklaringen som många forskare ger till sömnproblemen är att det är en självuppfyllande profetia. På grund av att man hört att man sover dåligt när det är fullmåne, så förväntar man sig inte att somna. Möjligen skulle det också kunna bero på att det blir ljusare i rummet om man glömmer att dra ned rullgardinen..

Det finns många sägner om fullmånen, till exempel att fler barn skulle födas. Enligt vissa småbarnsföräldrar sover deras barn sämre och är mer kinkiga när månen är full. Somliga tror att fertiliteten är som högst vid fullmåne för både människor och djur. Många jägare har av olika anledningar koll på månkalendern, och fiskelycka sägs också vara större under vissa delar av månfasen. Se huggtabell på Fiskemagasinet.

Hur vet man om månen kommer eller går? En minnesregel är att när månen kommer, ser den ut som ett ”kommatecken” och när den går ser den ut som ett ”G”. Här kommer en lista på alla datum för fullmåne 2013:

 • 27 januari
 • 25 februari
 • 27 mars
 • 25 april
 • 25 maj
 • 23 juni
 • 22 juli
 • 21 augusti
 • 19 september
 • 19 oktober
 • 17 november
 • 17 december

Sömntips
Den som är ständigt sömnlös kan behöva förändra något i sin livsstil. Men den som bara sover dåligt enstaka gånger kan försöka med följande knep:

 • Töm hjärnan om den går på högvarv! Räkna får eller ägna dig åt en bokstavslek till exempel. Det kan vara att tänka ut så många namn, platser eller låtar man kan på varje bokstav. Då tröttar du ut dig och kommer bort ifrån funderingar om vardagen. Ta inte upp din smartphone även om det är lockande, då väcker du bara upp hjärnan mer.
 • Kyl av dig lite om det är det som är problemet.
 • Lägg dig på nytt. Om du är hungrig, ät något litet, borsta sedan tänderna och lägg dig igen.

DSC_0208[1]

Prova att räkna får om du inte kan somna!

Är försöken att somna fruktlösa? Då är det lika bra att acceptera läget istället för att stressa upp sig. Man kan använda den vakna tiden till att läsa en bok, se på film eller gå upp och städa om man nu skulle känna för det! Är man trött och grinig dagen efter så kan man ju faktiskt skylla på fullmånen.

Text: Regina Johansson
Bild:
Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s