DIY

Påskfint med enkla medel

Långfredagen närmar sig sitt slut och snart tar påskafton vid. För den som ännu inte hunnit påskpiffa hus och hem kommer här några snabba tips på hur man med enkla medel kan skapa lite påskstämning.

Påskris

Om det plockas imorgon kommer det givetvis inte hinna slå ut men ett påskris kan ändå vara ett trevligt inslag i hemmet. Om riset skall pyntas eller ej är en smaksak men idag finns en uppsjö med fjädrar att välja mellan. Allt från knalligt gröna eller orange till sådana som ser helt naturliga ut. Som alternativ till fjädrar kan man också knyta färgglada band i riset. Kanske lila och gult kan passa på självaste påskafton. Önskas ett grönt inslag i riset kan det vara trevligt att blanda upp kvistarna med en bukett tulpaner. Den som är allergisk eller helt enkelt inte vill ha ett påskris inne finns alternativet att sätta fjädrar i ett träd eller en buske i trädgården.

IMG_1520

Med tanke på att var trädgård just nu går i fyra nyanser av brunt kan lite fjädrar onekligen pigga upp!

Blommor

Påskliljan är onekligen en blomma som passar till påsken. Många butiker har haft dem till salu en tid och nu när påsken redan är här kan man många gånger köpa dem lite billigare. För den som är ute i sista stund och vill ha påskfint är det ju bara en fördel om de redan har slagit ut. Ett klokt alternativ är också att köpa vårlökar i kruka eftersom de när de blommat över kan planteras ut i trädgården och bli till glädje igen. Det finns många fina vårlökar att välja mellan och utbudet är stort hos de flesta blomsterhandlare. Så här i påsktid finns det även andra gula blommor att välja som begonia och våreld.

DSC_0023 (5)

Det måste inte vara påskliljor för att kännas som påsk!

Till bords

Ägg och påsk är i stort sett synonymt. Det är dessutom enkelt att piffa till äggen lite extra och lägga dem i en skål mitt på bordet som en del av dekorationen. Äggen kan färgas med sådant som ofta finns i våra köksskåp så som gurkmeja, lökskal och rödbeta. Den som köper ekologiska ägg har ofta ägg som är riktigt vackra som de är.

  • FÄRGA MED LÖK: Koka lökskalen i 10 minuter, ju mer skal desto djupare färg. Använd sedan det färgade vattnet att koka äggen i.
  • FÄRGA MED RÖDBETA: Koka skalade rödbetor i 10 minuter. Koka sedan äggen i rödbetsvattnet.
  • FÄRGA MED GURKMEJA: Tillsätt gurkmeja till vattnet som äggen ska koka i.

Läs gärna:

Grön & glad påsk

Omställning

Påskpyssla med rulltårta

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:DIY, Hem & Trädgård

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s