Ekonomi & Arbetsliv

Krönika: Att vara osynlig

Idag har jag prövat på att vara osynlig. Man skulle kunna tro att detta är något mycket svårt men i själva verket var det mycket enkelt. Anledningen till min osynlighet var att jag under dagen jobbat som garderobiär på en stor kongress. Det är förvånande hur platsen verkligen gjorde mig som människa helt osynlig. Många av de som kom för att lämna in eller hämta sina ytterkläder hälsade inte, de tog inte någon ögonkontakt och de tackade inte när de fick sina saker.

Jag tror att människor i många sorters serviceyrken drabbas av denna osynlighet. De skall finnas där och få allt att löpa smidigt men trots deras viktiga funktion bevärdigas de inte ens med ett leende eller tack. För mig som bara var en tillfällig gäst i garderoben blev det lite till en utmaning att vara extra trevlig mot dem som inte såg mig som inte såg någon av oss. Pratade med en kvinna som har garderoben som sin ständiga arbetsplats.  Hon berättade att osynligheten gäller så länge som allting fungerar som det ska. När något däremot blir fel då blev hon fullt synlig och felet var givetvis hennes. Även om det var en gäst som själv slarvat bort sin nummerbricka till ytterkläderna så var det garderobiären som fick skäll.

I vår vardag möter vi ständigt människor i serviceyrken som får allting att fungera. Det kan vara busschauffören, kassörskan i matbutiken eller kanske garderobiären på en kongress. Kostar vi på oss att ge dem ett hej, ett leende och ett tack eller gör vi dem osynliga. Det kanske kan verka trivialt men tänk hur det skulle kännas att dag efter dag vara osynlig!

IMAG0580

Ett leende gör personen i kassan från osynlig till synlig. Det gör skillnad och innebär inte särskilt mycket från dig!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s