Familj & Hälsa

En kropp som hänger med i tempot

I den fjärde delen av vår artikelserie om gastric bypass möter vi 33-åriga Liza Kettil som alltid har många järn i elden. Just nu studerar hon masterprogrammet kulturarv och modernitet vid Göteborgs universitet, och driver företaget MakeMyDay event tillsammans med sin kollega. 

IMG_1299

Liza bor sedan några år tillbaka på landet i Munkedals kommun.

Den 5:e september förra året genomgick Liza en gastric bypass, efter många år med dieter och olika mediciner som inte gav resultat. Liza har PCOS, en hormonrubbning som orsakar övervikt.

 En av mina nära vänner gjorde en gastric bypass för några år sedan och hon är nog orsaken till att jag valde operation. Jag har sett hur bra hon mår och hur fina resultat hon fått och det gjorde att jag vågade satsa på att göra en jag med. Hon har varit ett fantastiskt stöd för mig genom den här tiden. Även om familj och andra vänner har funnits där så har det varit skönt med någon som förstår hur det är.

På Norra Älvsborgs Länssjukhus började man under 2012 att genomföra GBP-operationer. Det var också där Lizas GBP genomfördes. Liza berättar att informationen innan ingreppet var okej men inte fantastisk. När hon skrevs in fick hon flera broschyrer och en genomgång av ingreppet. Vissa smådetaljer missades helt, till exempel att man skall ta sprutor hemma i några dagar efteråt för att förebygga blodpropp. Detta hade Liza dock läst om på bloggar hon följde, så hon hade förberett vänner på att hon ville ha hjälp med den biten. Tiden på sjukhuset beskriver Liza som bra och hon upplevde ett fint stöd. Det som var mindre bra var att kostråden inte kändes aktuella för henne. Hon äter inte kött men det fanns ingen anpassad information för vegetarianer.

Liza var förberedd på att mycket skulle bli annorlunda, men något som hon inte hade förväntat sig är att hon skulle få förändrade smakupplevelser efter operationen. Vissa saker som hon tyckte om innan lockar inte alls längre och saker som hon inte tyckte om kan nu istället smaka riktigt gott. Det kan vara svårt att veta vad som går att äta utan att få besvär och det är nackdelen med operationen. Man blir fort mätt och att äta kan vara som att gå på minerad mark, ibland fungerar ett livsmedel att äta, men nästa gång går det inte alls.

IMG_0923

Liza har alltid varit öppen med sin PCOS, övervikten och operationen. Hon berättar att somliga som gjort GBP väljer att inte berätta för omgivningen att de opererat sig.

De allra flesta har varit stöttande och tycker att mitt beslut har varit bra. Märkligt nog får jag ibland höra att människor tycker att jag har fuskat som har gjort en operation. Att min viktnergång inte är på riktigt och att jag inte har jobbat för resultatet.

Vad gäller framtiden så kommer Liza alltid att behöva tänka på storleken på sina portioner. Det är viktigt att inte börja slarva och låta dem öka i omfattning. Liza har ännu inte gått i mål vad gäller viktnedgången och tycker att det känns lite konstigt att ha gått ner över trettio kilo och fortfarande vara överviktig. Även om man försöker att föreställa sig hur livet skall vara efter operationen så är det omöjligt att veta hur det skall vara.

Jag hade nog trott att jag skulle vara på benen fortare än vad jag var. Tänkte knäppt nog att det är ju bara en titthålsoperation så det borde gå fort. Fast gastric bypass är i själva verket en omfattande operation som kopplar om hela magen.

DSC_0135 (3)

För några år sedan var Liza utbytesstudent i Namibia och att resa är ett av hennes stora intressen.

Liza aldrig låtit vikten bli ett hinder för sådant hon vill göra, även om en del saker har blivit lättare efter viktnedgången. Att träna var förut väldigt tungt och känns nu mycket roligare.

DSC_0487

Liza älskar vintage, speciellt väskor och skor.

Även när Liza vägt som mest har hon haft ett stort intresse för kläder och tänkt på att klä sig snyggt. Detta är något som kan ses som föredömligt för alla andra kvinnor. Klänningar, kjolar och höga klackar är inte reserverat för en enda kroppstyp!

Jag var nöjd med mig själv innan och nu känner jag dessutom att min kropp orkar med det tempo jag vill leva i.

Läs gärna de tidigare artiklarna i serien:

Text: Regina Johansson
Bild: Tillhör Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s