Livsstil

Du ska inte tro att du är något!

Eget beröm luktar illa, tomma tunnor skramlar mest, tala är silver, tiga är guld. Det finns många talesätt som påminner oss om att vi inte skall sticka upp, inte höras för mycket och absolut inte tala om när vi gjort något bra. Men nu verkar det som om vi en gång för alla har tröttnat på Jante.

Det var i boken En flykting korsar sitt spår som Aksel Sandemose beskrev mentaliteten i en småstad genom att formulera Jantelagen, som säger att man inte skall sticka upp och tro att man är något. Boken skrevs i början av trettio-talet och begreppet fick stort genomslag. Åttio år senare är Jante-kulturen fortfarande aktuell.

Facebook skulle kunna ses som en spegel av samhället.  I skrivande stund är ca 70 000 personer anhängare till gilla-sidor med syftet att utrota Jante och alla tankar och normer som håller oss tillbaka från utveckling. Krossa Jantelagen var en av de första som startades. En nyare gilla-sida är Godnatt Jante. Bakom den står karriärcoachen Nina Jansdotter. Hon är en mycket aktiv profil på både Twitter och Facebook, och kan ses som ett gott exempel på någon som inte låter sig hållas tillbaka av vare sig jantelagen eller bruksmentaliteter. Bland annat har hon startat Megasocial, en sida om sociala medier, personligt varumärke och företagande. Kvinnliga, innovativa entreprenörer verkar sticka människor i ögonen, för Jansdotter utsätts regelbundet för näthat i olika former. Detta har startat diskussioner om hur man skall kunna hantera brott som sker på nätet, till exempel förtal, trakasserier och hot.

På bloggen Sociala medier beskrivs allt som rör just sociala medier och digital PR. Förr var det bara journalister och mediautbildade som via TV, radio och tidningar som stod för all kommunikation och information.  Nu har alla möjlighet att på bara några sekunder nå ut till ett stort antal människor. Kanske är det på tiden att vi börjar reflektera kring hur vi använder alla nya verktyg?

Vi befinner oss en bra bit in i 2013 och att agera mot Jantelagen kan verka totalt överflödigt. Nutidsmänniskan ser sig som både frigjord och individualistisk – men är vi verkligen det? Berömmer vi oss själva? Tar vi ut svängarna så mycket vi vill? Vågar vi ta risken att misslyckas när andra ser?

Kanske behöver vi bli påminda om att Jantelagen fortfarande finns och har makt över oss. Vi dömer fortfarande normbrytare, och vi håller oss själva tillbaka – för att vi är programmerade till det.

WP_20130405_024

Omvända Jantelagen: ”Du skall tro att du är lika god som alla andra, och att alla andra är lika goda som du.”

Läs gärna:
Hat på sociala medier
Energitjuvar och glädjedödare

Den sällsynta tråkigheten

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

1 svar »

 1. ETT GAMMALT KINESISKT TÄNKESPRÅK

  En gång när du känner dig fullärd,
  en gång när du nått livets höjdpunkt,
  en gång när du tycker att du är bättre än de flesta,
  en gång, när du känner att
  tomrummet efter dig aldrig kan fyllas.
  – gör blott så här, och ditt sinne
  blir stilla och ödmjukt: Tag en kanna
  och fyll den med vatten.
  Stick ned din ena hand i vattnet
  Och lyft upp den igen. Det hål din
  hand lämnar efter sig i vattnet är måttet
  på hur mycket du skakk saknas.
  Du kan plaska så mycket du vill
  medan handen är i vattnet, och du kan
  därvid åstadkomma vågo, men upphör du
  bara en enda minut, så är vattnet lika lugnt
  som förut. Det är något som gäller oss alla:
  Vad helst du sysslar med i livet,
  gör ditt bästa, men glöm inte,
  att oersättlig är ingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s