Livsstil

Det där är ju min idé!

Dagligen inspireras vi av människor i vår närhet, av sådant vi läser i tidningar och på nätet och sådant som vi ser på TV. Fast vart går gränsen mellan att inspireras och att faktiskt stjäla någon annans idé. Ibland kan säkerligen idéstölder vara helt oavsiktliga. Att man faktiskt inte kommer ihåg varifrån man har fått en idé och tror att det är något som man själv har kommit på. Är det då så farligt att stjäla andras idéer? Svaret är faktiskt inte helt enkelt. Inom bloggvärlden stjäls det idéer för fullt, vilket också är själva tanken många gånger. Många bloggare som pysslar och grejar lägger ut instruktioner för att du enkelt skall kunna återskapa samma sak själv. Här är det alltså inte fult att stjäla andras idéer, det är däremot mycket uppskattat om man som bloggare länkar tillbaka dit man fått sin inspiration ifrån. Alla idéer måste ju återanvändas någon gång och man kan ju inte kräva ensamrätt på alla affärsidéer, renoveringar och annat. Problemen startar när kopierandet hindrar dig från att förverkliga din grej för att den redan är gjord, eller när någon tar äran för det du kommit på.

DSC_0983

Ta för vana att ära den som äras bör!

 

Idétjuvar finns i alla sammanhang och det är viktigt att inte vara godtrogen. Även om du själv aldrig skulle ta äran för någon annans idé betyder inte det att andra är lika ärliga. Även bland vänner kan det vara klokt att hålla på sina idéer och vänta med att avslöja något innan allt är klart. Även om du själv bubblar av förväntan inför en ny satsning så är det viktigt att veta att de du berättar för verkligen är människor du kan lita på. Känns det ändå viktigt att berätta, se då till att många hör när du säger det eftersom det på så vis blir svårt för någon att säga att idén är deras. Tänk också på att hjälpa andra när du hör att någon tar åt sig äran för någon annans idé. Genom att själv markera att du tycker att det är fel kanske du slipper sitta på ett möte och tänka: Det där är ju min idé!

Ta för vana att ära den som äras bör. Har du själv fått inspiration av någon annan? Ge beröm till ursprungsidén. Förutom att du visar på ett föredömligt lånande av andras idéer så gör du andra glada genom att lyfta fram dem.

Läs gärna:

Energitjuvar och glädjedödare

Text: Liza Kettil & Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

 

 

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s