Hem & Trädgård

April, april

Äntligen är våren på väg på riktigt och de första plantorna har stuckit upp ur krukorna på fönsterbrädan. Solen går inte ner vid middagstid längre och den värmer gott, i alla fall vid söderväggen. I år är det rejäl med tjäle i marken så att gräva är uteslutet nu i början av månaden. Man kan dock börja plocka lite ogräs, i alla fall i soliga lägen, för det växer så fort det är plusgrader ute.

När värmen väl kommer så är det mycket som ska göras, och sena vårar blir det allt på en gång. Det man kan göra för att förbereda för ute jobbet redan nu är att köpa hem plantjord och gödsel så att det finns på plats den där soliga helgen när man får lust att greja. Då vill man inte åka iväg till plantskolan och stå i kö med alla andra som kommit på samma tanke. I slutet på månaden har nog våren anlänt och det mesta har hunnit i fatt, då kan man börja att så sina köldtåliga grönsaker som morot och sallat. Om man har möjlighet att mäta temperaturen i jorden så är det ett bra sätt att veta när det är tid att så. Olika grödor behöver olika jordtemperatur det kan vara bra att ta reda på vilken som passar för det du ska odla, det är inte roligt att misslyckas.

DSC_0277 (2)

Även om våren låter vänta på sig i år så dröjer det inte länge innan världen åter är grönskande.

En annan riktlinje att gå efter  här i Bohuslän är att det är lagom att sätta potatisen 1:a maj. De sena sorterna kan vänta ett par veckor utan problem de växer ikapp under sommaren. Men om det är frost när potatisblasten stuckit upp så fryser den och får börja om att växa, då är hela försprånget borta, så det är ingen ide att börja för tidigt. Vill man ha potatis till midsommar kan man odla i hink i stället, då kan man ställa in odlingen om det är frostrisk. Glöm inte att plocka in dina vårblommor på natten de tål lite frost men än så länge är det för kallt för dem på natten.

Elda absolut inte torrt fjolårsgräs det gör INTE att det nya gräset kommer tidigare och man riskerar att det blir en allvarlig eldsvåda. Nu är det dessutom eldningsförbud, det innebär att man kan få en rättslig påföljd av att bryta mot förbudet.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s