Familj & Hälsa

Vardagsmindfulness

Stress hör oss människor till, som en livsuppehållande funktion. Skillnaden är att vi nu för tiden har vi nödknappen intryckt alldeles för ofta. Vi lever otroligt snabbt i vårt informations- och prestationssamhälle. För bara ett par generationer tillbaka gick allting mycket saktare och människorna levde helt annorlunda. Gör som de gjorde och låt hjärnan vila!

Mindfulness i vardagen kan vara att ibland bara göra en enda sak. Händer det att du pratar i telefon, äter och arbetar med datorn samtidigt? Multi-tasking i all ära, men man förstår att det har gått långt när man inte ens ser på TV, det vill säga dumburken, utan att göra andra saker samtidigt. Känn efter vilken avkoppling det är för hjärnan att bara titta på en skärm åt gången.

I Sverige har vi fyra årstider och det pågår en ständig förändring utanför fönstret. Nu är våren på ingång och vi kan ännu en gång förundras över pånyttfödelsen: ljuset, värmen, växtligheten. Kontrasterna mot vintern blir stora.

WP_20130409_005

Hör du koltrasten?

Vilken årstid det än är finns saker att se på. Beroende på hur man tittar kan man upptäcka hur det fula blir vackert. En gammalt trasigt staket kan i rätt ljus bli till ett konstverk och det kan finnas en viss charm i snöslask.

Mindfulness i vardagen är också att vara med i stunden, att titta, känna, smaka, höra och dofta. Till vår hjälp finns ytterdörren. Det är bara att öppna den och kliva ut så har vi ett stort mindfulnessrum precis utanför. Låt hjärnan vila, ta en promenad och känn regnet mot ansikten, frys, lukta på våt asfalt. Sätt dig och titta. På det fula och det vackra. Ju längre du tittar desto mer av det senare kommer du att se.

WP_20130409_015

Ser du hur solnedgången färgar träden röda?

Vardagsmindfulness sammanfattad i en mening: Ät när du äter, vänta när du väntar, arbeta när du arbetar. Gör det som alla före oss gjorde, helt enkelt.

Läs gärna också:
Den sällsynta tråkigheten

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

4 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s