Kultur

Huset Eliott

Med tanke på vilken succé dramaserier Downton Abbey och Call the Midwife har blivit kan det vara läge att damma av brittisk klassiker i samma anda. I början av 1990-talen fick den svenska tv-publiken bekanta sig med systrarna Beatrice och Evangeline Elliott i serien Huset Elliott som idag ses som en riktig klassiker.  För den som längtar efter nästa säsong av Downton Abbey är Huset Elliott en serie man bör stifta bekantskap med eller för den som följde den när det begav sig återse.

eli1

Systrarna Beatrice och Evangeline Elliott

Huset Elliot utspelar sig i England och tar sin början 1920 när systrarna Elliots far plötsligt avlider. Fadern var en tyrann som styrde sin familj med järnhand. Vid sin död visar det sig att fadern levt ett dubbelliv och lämnar sina barn utblottade. För systrarna innebär faderns död att deras ekonomiska situation försämrats men de är för första gången i livet fria att göra sina egna val.

För att försörja sig tvingas den äldre systern Beatrice att skaffa sig ett arbete vilket starkt ogillas av deras närmsta släktingar. Vid sidan om arbetet börjar de dessutom att skapa kläder. Först till sig själva eftersom de inte hade råd att köpa nytt men snart efterfrågas deras kreationer av socitetens modemedvetna kvinnor. Beatrices arbetsgivare fotografen Jack Maddox hjälper systrarna att starta sitt eget företag the House of Elliott. De börjar i liten skala, men verksamheten växer sig allt större.

eli4

Ett tema genom hela serien är kvinnors kamp. Man speglar hur kvinnor i olika samhällsklasser begränsas i början av förra seklets början. de visar hur hårt arbetarkvinnorna arbetar och trots det inte lyckas skapa en dräglig tillvaro varken för sig själva eller för sina familjer. De visar också hur kvinnor i överklassen så som Beatrice och Evangeline är utelämnade till män som styr deras liv. Ett exempel på detta är att Evangeline vid seriens början inte är myndig och har sin manlige kusin Arthur som förmyndare. Trots att Beatrice var en vuxen kvinna kunde hon inte vara förmyndare åt sin yngre syster.

eli3

Det finns många skäl att se Huset Elliott trots att mer än tjugo år har gått sedan serien började sändas. Det är ett tidslöst drama av hög kvalitet med en handling som innehåller både bredd och djup. För den som intresserar sig av mode och vintage är serien ett absolut måste då varje avsnitt är fyllt av spännande och vackra kreationer. Den håller fortfarande trots tiden som passerat sedan den gjordes. Märkligt nog är det dessutom en serie som jag älskade som tolvåring och fortfarande älskar trots att jag har passerat trettio!

Huset Elliott sändes i tre säsonger mellan åren 1991-1994

Läs gärna:

Brittisk kvalitet

Text: Liza Kettil

2 svar »

  1. Pingback: Galna män! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s