Ekonomi & Arbetsliv

Syna bluffen

Ingen tror sig vara lättlurad. Men de som bluffar är manipulativa och vet precis vad de gör. 2012 ökade antalet bedrägerier jämfört med året dessförinnan.

Många brott – men alla anmäls inte
Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes  förra året cirka 128 000 bedrägeribrott. Det är en ökning med 13 600 brott jämfört med 2011. Bedrägeri med hjälp av internet har ökat med 42 procent till 21 200 anmälda brott, men bedrägeri med hjälp av bluffaktura var 16 000 anmälda brott.
Det finns ett mörkertal eftersom alla brott inte anmäls beroende på omständigheterna runt omkring, och på att allt inte upptäcks. Bedrägerier begås ofta i serier och en enda bedragare kan hinna begå tusentals brott på kort tid. Därför kan antalet bedrägerier variera stort från år till år.

En bluff kan gå till på många sätt
Bluffmakare har alltid funnits inom alla områden, men deras arenor varierar med tidsandan. En bluff kan gå ut på att en någon tar betalt för en vara  eller tjänst som sedan uteblir. Ibland kan hot eller utpressning vara inblandat, till exempel om att sprida påhittad, känslig information om en person. Ett bedrägeri kan också gå ut på att någon lurar till sig värdefulla uppgifter genom att utge sig för att vara någon annan. På Varningskollen kan du läsa mer om olika bedrägerier.

Man kan tycka att vi borde vara ganska luttrade. Varje dag kan vi läsa om försäljare av falskt guld, folk som ringer och påstår att de är från någon kundtjänst och behöver kontouppgifter, och om mail som verkar komma från storbanker men som inte gör det. Alla är vi föremål för bedragare, även företagen. I en rörelse med många affärshändelser är det lätt att råka betala en faktura från ett företag man aldrig haft samröre med. Om hur man skall agera om man får en bluffaktura beskriver polisen på bestrid.nu.

Bedragare finns också på annonssajter som till exempel blocket. Betala därför aldrig i förväg – det kan vara en falsk annons och den där mobiltelefonen du vill ha kanske är såld flera gånger om. En annons kan se seriös ut med både för-, efternamn och telefonnummer. Detta kan vara helt påhittat eller bestå av en stulen identitet. som säljare kan man också bli lurad. Tänk omvänt: ge inte köparen varan förrän du fått pengar. På aktionssajten tradera finns ett smart system där man betygsätter och ger varandra omdömen efter avslutad affär. På så vis skapas ett område där det är svårare att vara bedragare. Ofta är summorna mindre och skulle man trots allt bli lurad, blir skadan inte lika stor. När du köper en tjänst som till exempel av hantverkare – gå inte med på avtal om förskottsbetalning. Betala fakturor först efter väl utfört arbete. Acceptera inte att villkor om betalning ändras efter hand.

dsc_03031

Kanske är just telefoner ett bra objekt för falska annonser då de kan ha ett högt värde och är enkla att skicka per post om köparen betalar först.

Var misstänksam!
För att skydda sig från att bli lurad är det viktigt att alltid vara på sin vakt och inte lita på något utan att dubbelkolla.  När du nätshoppar, försäkra dig om att du är inne på rätt sajt och inte på en kopia med snarlikt namn. När du handlar från nya och för dig okända webbshoppar, ägna en liten stund åt att söka på företagsnamnet. Man kan också undersöka hur lätt det är att få tag i kundtjänst. Låt aldrig en säljare stressa dig till beslut. Kort och gott kan man tänka på uttrycket: ”Om något låter för bra för att vara sant, så är det antagligen det”.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s